Waarom zijn de beleggers dit jaar zo optimistisch?

2023 was tot nu toe een topjaar voor de beurzen. Ondanks de voortzetting van het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken, kleuren de indexen groen in vergelijking met het jaarbegin. “Dat beursoptimisme hebben we onder meer te danken aan de beter dan verwachte kwartaalresultaten”, zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België, in een gesprek met Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Erik Joly.


Terugblik: De renteverhogingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben vorig jaar de beurzen onder druk gezet.

  • Naarmate de rente stijgt, wordt het voor beleggers immers almaar lucratiever om te investeren in vastrentende activa, zoals obligaties.
  • Het verstrakkende geldbeleid was voornamelijk nefast voor techaandelen. De waarderingen van die bedrijven zijn gestoeld op toekomstige winsten. Bij hogere rentes worden die winsten teruggerekend naar vandaag minder waard.

Goede kwartaalcijfers

Huidige situatie: De renteverhogingen lijken de beleggers nu minder zorgen te baren. “Ze hebben nu voornamelijk aandacht voor de kwartaalresultaten van de beursbedrijven”, merkt Joly op tegenover The Morning Drive op Business AM. “En die zijn tot nu toe beter dan verwacht.”

  • 75 procent van de bedrijven uit de S&P500 hebben al de boeken geopend. “In zeven op de tien gevallen waren de resultaten beter dan verwacht”, stelt de hoofdeconoom vast.
  • “Tussen de verschillende sectoren zijn er wel enorme verschillen”, vervolgt hij. “Het zal bijvoorbeeld niemand verbazen dat de oliebedrijven met recordwinsten konden uitpakken. Ik kijk deze week uit naar onder meer de resultaten van Walmart en Home Depot. De retailsector was tot nu toe de best presterende sector van de S&P500.”

Wat ook meespeelt: Joly merkt ook op dat er sprake is van FOMO (fear of missing out) na de tegenvallende beursresultaten vorig jaar. “Dat zal mee verklaren waarom de beurskoersen tijdens de eerste weken van dit jaar zo fors zijn gestegen.”

Erik Joly – foto ABN Amro

(evb)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20