Waar woont Mark Zuckerberg? Of hoe de Facebook-CEO kost wat kost privacybescherming wil

De rechtszaak over het eigendomsrecht van de sociale netwerk Facebook, door ene Paul Ceglia aangespannen tegen de CEO van het bedrijf, Mark Zuckerberg,  krijgt een steeds meer bizarre wending. De 26-jarige Zuckerberg zou in 2003 een papier hebben ondertekend waarin staat dat Paul D. Ceglia de rechtmatige eigenaar is van 50 % van de aandelen van Facebook.  Het papier zou een contract zijn geweest waarin staat te lezen dat Zuckerberg in opdracht van Ceglia voor 1.000 dollar een website moest ontwikkelen die The Face Book moest gaan heten . Zuckerberg beloofde zijn zakenpartner zelfs dat hij elke dag tot de lancering nog 1 procent extra aandelen zou krijgen. Daarom claimt Ceglia nu voor 84% eigenaar te zijn van de sociale netwerksite.

In juli is de rechtzaak van start gegaan voor een federale rechtbank in New York, die partijen kan ondervragen die in verschillende Amerikaanse staten wonen. De advocaten van Ceglia willen de zaak nu opnieuw naar voor een staatsrechtbank krijgen en daar hebben ze zo hun redenen voor. Volgens het persagenstchap Reuters zijn federale rechtbanken interessanter voor Zuckerberg omdat die zaken sneller onontvankelijk verklaren en de kans dat de zaak er voor een jury komt kleiner is.

De advocaten van Ceglia willen net het omgekeerde bereiken en zeggen dat de staatsrechtbank bevoegd is omdat Zuckerberg nog steeds in Dobbs Ferry, in de staat New York bij zijn ouders staat ingeschreven en niet in Palo Alto, vlakbij het hoofdkwartier van Facebook.

De advocaten van Ceglia hebben de rechtbank nu gevraagd om nader onderzoek naar de woonplaats van Zuckerberg te verrichten, een zet die de Facebookadvocaten bestempelen als een drogreden om in Zuckerbergs privéleven te gaan rondneuzen. Het is vooralsnog onduidelijk welke informatie Ceglia hoopt te vinden of Zuckerberg verborgen wil houden.

Vorige week raakte bekend dat Faceook ondertussen een kleine 33 miljard dollar waard zou zijn.

Meer