Waar staat de afkorting HODL voor?

HODL, u heeft de afkorting misschien al eens zien passeren als het gaat om cryptocurrency, virtuele valuta of digitale munten. De afkorting staat voor ‘Hold On for Dear Life’, maar wat willen cryptoliefhebbers daar nu eigenlijk mee zeggen?

HODL, of ‘Hold On for Dear Life’ is slang of straattaal om uit te drukken dat iemand zijn cryptocurrency bijhoudt in plaats van deze te verkopen. Er is ook een Nederlandse variant, namelijk ‘aanhouden voor een goed leven’.

Cryptobeleggers willen daarmee aanduiden dat ze geloven dat de cryptokoers opnieuw zal stijgen, dat een dipje in de koers nooit voor eeuwig zal zijn. Het letterwoord kan eigenlijk simpelweg gezien worden als een zegswijze om aan te geven dat ‘de aanhouder wint’ .

Vanwaar komt de term?

De term is niet zomaar ontstaan, want er is ook een anekdote verbonden aan HODL. Het begrip ontstond namelijk op een gespecialiseerd forum rond bitcoin. Een gebruiker, genaamd GameKyuubi, schreef er op 18 december 2013 een bijdrage met als titel ‘I AM HODLING’.

Markante opmerking: de man was dronken of onder invloed van drugs toen hij het bericht schreef. De bedoeling was trouwens om de andere bezoekers te overtuigen van het feit dat ze hun munten niet mochten verkopen, ondanks de negatieve koers van de bitcoin op dat moment. Hieronder kunt u het originele bericht nog eens nalezen.

HODL blijft leven onder cryptohandelaars

Dat de term onmiddellijk bijval kreeg, bewijst onderstaande foto. Het duurde namelijk niet lang vooraleer iemand een zogenaamde meme maakte over de term ‘HODL’. De meme was in eerste instantie wat spottend bedoeld, maar ondertussen worden de afbeeldingen nog altijd gebruikt. Wanneer de koers van een bepaalde cryptomunt plots daalt, delen gebruikers de memes vaak om de anderen eraan te herinneren dat het niet nodig is om munten onmiddellijk door te verkopen.

Afbeeldingsresultaat voor hodling

Ondertussen is er een volledig universum ontstaan rond het begrip, met zelfs enkele nieuwe begrippen die voortbouwen op HODL. Zo is er bijvoorbeeld ‘baghodler’, dat is een persoon die te lang heeft gehodled en nu de consequenties daarvan moet dragen. Het woord is afkomstig uit de financiële sector, want een ‘bagholder’ is iemand die waardeloze aandelen bezit.

Bear en bull

Daarnaast is er nog de ‘bear trap’, of vrij vertaald de ‘berenklem’. Het is belangrijk om daar niet in te trappen, want dan bent u geneigd om uw cryptocurrency direct te verkopen als de koers van de cryptomunten plotseling stevig daalt. Dat gebeurt dan uit vrees dat de prijs van de cryptomunten nog verder zal dalen. Het is een soort paniekreactie om niet te veel geld te verliezen.

Het omgekeerde van de ‘bear trap’ is dan weer de bull-mentaliteit. Daarbij houden eigenaars van munten hun cryptocurrency lang in hun wallet. Ze hebben er vertrouwen in dat de koers van de cryptomunten weer zal stijgen en willen niet overhaast reageren. Maar dat kan eveneens tegenslaan: als ze de cryptomunten halsstarrig vasthouden in de hoop rijk te worden, dan kunnen ze eindigen in de positie van een ‘bagdhodler’. Ze hebben hun cryptomunten dan zodanig lang vastgehouden dat ze niks meer waard zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.