Waar haalt Google zijn geld vandaan?

Hoewel het bedrijf al een tijd haar productaanbod tracht te diversifiëren (gsm’s, YouTube, webapplicaties, Gmail,… ), kennen consumenten Google vooral als een zoekmachine. Maar in werkelijkheid is Google vooral een advertentiebedrijf. Het Amerikaanse webmagazine Business Insider maakte een grafiek waaruit moet blijken waarmee Google zijn geld verdient.

Het overgrote deel van de inkomsten komt rechtstreeks van de eigen Google-sites in het algemeen en Google Search in het bijzonder. Ook Gmail en YouTube dragen bij, al zijn die iinkomsten in verhouding bijna verwaarloosbaar.

In 2009 rapporteerde Google 24 miljard dollar aan inkomsten. 6 miljard daarvan vloeide terug naar de partners, wat betekent dat Google uiteindelijk 18 miljard dollar overhield. Het gros daarvan kwam van advertenties (blauw). Een klein gedeelte (rood) komt uit het Google AdSense-systeem waarbij partnersites Google-advertenties op hun site zetten. Nog een gelijkaardig klein gedeelte komt uit licenties en andere producten, zoals zoekapplicaties en Google Apps.

Meer