Vulkaanuitbarsting La Palma: vooralsnog louter materiële schade

La Palma, het meest noordwestelijke deel van de Canarische Eilanden, is voor de eerste keer in vijftig jaar door een vulkaanuitbarsting getroffen. De lavastroom van de vulkaan Cumbre Vieja heeft tot nu toe al minstens honderd woningen vernield. De uitbarsting zette de autoriteiten tevens aan om 5.500 mensen te evacueren.

Verwacht werd dat de lavastroom maandag laat de kust zou bereiken. Er zou dan ook met bijkomende explosies rekening moeten worden gehouden. Verwacht wordt dat de Cumbre Vieja gedurende meerdere dagen actief zou blijven.

Geen slachtoffers

Er waren al langere tijd signalen dat de Cumbra Vieja opnieuw actief zou kunnen worden. Zondag volgde daadwerkelijk een uitbarsting. Daarbij werd lava honderden meters in de lucht geslingerd.

Het vuur vernielde in eerste instantie een bebost gebied, waarna een stroom gesmolten rotsen door een schaars bewoond deel van La Palma naar de Atlantische Oceaan begon te vloeien. De autoriteiten merken op dat er bij de uitbarsting geen gewonden of doden moesten worden betreurd.

Wel werd aanzienlijke materiële schade aangericht. Volgens de eerste cijfers zouden een honderdtal huizen door het vuur zijn verteerd. Onder meer de dorpen Los Llanos, El Paso en Tazacorte werden getroffen. Volgens experts verplaatst de lavastroom zich met een snelheid van 700 meter per uur.

De stroom heeft een temperatuur van ongeveer 1.000 graden Celsius. Gevreesd werd dat nog meer schade aan vastgoed zou worden aangericht.

Toerisme

Angel Victor Torres, president van de Canarische Eilanden, erkende dat er met een substantiële schade rekening zal moeten worden gehouden. Reyes Maroto, minister van Toerisme, merkte echter op dat het spektakel mogelijk meer toeristen zou kunnen aantrekken.

Die woorden vielen bij de lokale politieke oppositie echter niet in goede aarde, waarbij gewezen wordt op het feit dat vele lokale bewoners tegelijkertijd hun woningen en andere bezittingen hebben verloren. Ook vele toeristen beslisten echter de veiligheid te verkiezen en het eiland te verlaten.

Ongeveer 360 toeristen werden uit een resort in La Palma geëvacueerd en met een ferry naar het eiland Tenerife gebracht. Meer dan vijfhonderd andere vakantiegangers kregen het bevel hun hotels te verlaten.

De autoriteiten stelden niet te verwachten dat nog meer toeristen zouden moeten worden geëvacueerd, maar waarschuwden wel dat de vulkaan met de nodige voorzichtigheid moet worden opgevolgd.

“Wanneer de lavastroom de kust bereikt, moet onder meer voor toxische gassen worden gevreesd”, wordt er aangevoerd.

De scheepvaart naar het westen van het eiland werd uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd. Het luchtruim rond de Canarische Eilanden bleef wel open. Er zouden op het vlak van visibiliteit geen problemen worden ervaren.

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft La Palma bezocht. Hij beloofde de lokale bevolking de nodige ondersteuning. Op La Palma wonen nagenoeg 85.000 mensen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20