In de uitbarstende vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma zijn nieuwe scheuren ontstaan waardoor lava naar buiten stroomt. De nieuwe lavastroom blijft vrij klein, maar treft wel gebieden die door de eerdere lavastroom gespaard bleven. Wat is er allemaal aan de hand op het eiland?
12 dagen geleden kwam de Cumbre Vieja na 50 jaar slapen terug tot uitbarsting. Met een spectaculaire knal, gevolgd door lava-vuurwerk en assen, kwam de vulkaan terug tot leven. Zo’n 6.000 eilandbewoners werden uit hun huizen geëvacueerd. Een kolkende lavastroom, op sommige plaatsen wel 600 meter breed, baande zich al snel een weg naar beneden. Tien dagen later kwam hij voor het eerst in aanraking met de zee. 900 huizen werden en route verwoest, 700 hectare grond worden bedekt met een zwarte laag lava. Vrijdag ontstond een nieuwe scheur in de vulkaan, maandag nog één.
Nieuwe kracht
Aan de noordzijde van de vulkaan hoopte een massa lava op tot een heuvel van 250 meter. Die stortte vandaag in, waardoor de lava zich snel verspreidt. Dit gebeurde enkele uren nadat de Spaanse premier Pedro Sanchez had aangekondigd dat hij een steunpakket van 206 miljoen euro naar het eiland zal sturen. Dit dient voor de heropbouw van infrastructuur, water en elektriciteit, landbouw en toerisme. De premier benadrukte dat de Spaanse overheid haar burgers niet in de steek laat: “Dit is een uitputtingsslag, aangezien niemand weet wanneer de uitbarstingen stoppen. Inwoners moeten weten dat, wanneer dit stopt, de Spaanse overheid aanwezig is voor de heropbouw van La Palma.”
Schiereiland
De lava die in zee stroomt heeft niet alleen een vernietigend effect. Door de razendsnelle stolling van de hete lava, die in aanraking komt met het koude zeewater, ontstond er een schiereiland van 19 hectare. Dat eiland blijft ook groter worden zolang er lava naar zee stroomt. De westkust van La Palma is daardoor al 400 meter opgeschoven. Volgens het Vulkanologisch Instituut op La Palma zal de uitbarsting 24 tot 84 dagen duren. Het einde is dus nog niet meteen in zicht.
Niet enkel La Palma
Drie dagen geleden begon de andere kant van de wereld ook te schudden. De Kilauea-vulkaan op Hawaii barstte voor het eerst dit jaar uit. De vulkaan wordt gezien als “een van de actiefste vulkanen ter wereld”. De Kilauea staat in een vulkanenpark, ver weg van huizen en beschaving. De vulkaan is al actief sinds 1983, de ergste uitbarsting dateert van 2018. Ook tussen december 2020 en mei 2021 spuwde de vulkaan lava.
A drone has captured the inside of the crater of the erupting Cumbre Vieja volcano on La Palma. pic.twitter.com/lMRBZjjPko
— ?احمد السعيد (@nourefidel) September 29, 2021
Lees ook: