VS wil tests met antisatellietwapens verbieden, en hoopt dat heel de wereld meedoet

De Verenigde Staten gaan testen met antisatellietraketten verbieden. Dat zei vicepresident Kamala Harris tijdens een toespraak bij de Vandenberg Space Force Base in California.

Vicepresident Harris is voorzitter van de National Space Council, een door het Witte Huis geleide overkoepelende groep die civiele, commerciële en nationale veiligheidsactiviteiten in de ruimte coördineert. Met een zelf opgelegd verbod op antisatellietwapens hoopt ze dat de VS een internationale impuls geven aan de ontwikkeling van “nieuwe normen voor verantwoordelijk gedrag in de ruimte”.

“Deze tests zijn roekeloos en onverantwoord”

“Vandaag zetten wij een grote stap voorwaarts in deze inspanning – een stap die specifiek gericht is op het probleem van destructieve rakettesten in de ruimte, zoals die welke Rusland in november heeft gedaan.”

Rusland lanceerde in november vorig jaar een raket om een satelliet in de ruimte te vernietigen. Dat creëerde een wolk van ruimtepuin die een gevaar vormt voor het Internationaal Ruimtestation. In 2007 voerde China een soortgelijke test uit. Daardoor zouden er nog altijd 2.800 stukken afval in de ruimte zweven, aldus de vicepresident.

“Deze wapens zijn bedoeld om de Verenigde Staten het gebruik van onze ruimtecapaciteiten te ontzeggen door onze satellieten te verstoren en te vernietigen – satellieten die van cruciaal belang zijn voor onze nationale veiligheid”, zei Harris. “Deze tests zijn roekeloos en onverantwoord.  Deze tests brengen ook veel van wat we in de ruimte doen in gevaar.”

6.300 stukken ruimtepuin

De VS, en andere landen, hebben in het verleden regelmatig satellieten aan flarden geschoten. Sinds de jaren 1960 zijn er meer dan een dozijn antisatelliettesten uitgevoerd. Volgens een rapport van de Secure World Foundation zouden er meer dan 6.300 stukken puin in een baan om de aarde vliegen die gecreëerd zijn door zulke testen. Het merendeel zou daarbij afkomstig zijn van testen uitgevoerd door China en Rusland.

Ruimtepuin gecreëerd door antisatelliettests – afbeelding: Secure World Foundation

Dat Rusland en China meteen gaan luisteren naar de VS over welke ruimtetesten ze wel en niet mogen doen, is weinig waarschijnlijk. Het ziet er dan ook niet naar uit dat het probleem van ruimtepuin gecreëerd door antisatelliettesten snel van de baan is.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20