Rusland wil ruimte militariseren, zegt VS, en brengt internationaal ruimtestation in gevaar

Rusland heeft een proef met een antisatellietwapen uitgevoerd, waarbij brokstukken in de ruimte zijn ontstaan die de veiligheid van het internationale ruimtestation (ISS) in gevaar hebben gebracht. De Verenigde Staten noemden het “gevaarlijk en onverantwoordelijk”.

Slechts enkele dagen nadat het een botsing met Chinees ruimtepuin had vermeden, kwam het ISS opnieuw in moeilijkheden. Na Russische tests van een antisatellietwapen zou het station in botsing kunnen zijn gekomen met de brokstukken ervan. Dit was een zeer reëel gevaar dat de bemanning van het station dwong hun toevlucht te zoeken in een veiligheidsmodule aan het ruimtestation. In geval van dreigend gevaar konden de astronauten een noodevacuatie uitvoeren. Dat was uiteindelijk niet het geval.

Hoewel alles weer normaal is, hebben de Verenigde Staten niet nagelaten kritiek te leveren op het optreden van Rusland. De tests genereerden een grote hoeveelheid brokstukken in een baan om de aarde, waardoor de veiligheid van het ISS in gevaar kwam. “Rusland heeft op roekeloze wijze een vernietigende antisatellietraket met directe opstijging getest op een van zijn eigen satellieten”, zei Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en benadrukte dat het gedrag van Rusland “gevaarlijk en onverantwoordelijk” was.

Vier keer meer kans op een botsing

Door het testen van zijn antisatellietwapen zou Rusland “meer dan 1.500 stukken traceerbaar ruimtepuin hebben voortgebracht, en honderdduizenden kleinere stukken ruimtepuin die nu de belangen van alle naties bedreigen”. Aangezien het ISS met een snelheid van 28.000 km per uur rond de aarde reist, is het risico van botsing met ruimtepuin meer dan aanwezig, en dit risico neemt toe naarmate het puin groter wordt.

Volgens NASA-topman Bill Nelson is het risico op een botsing nu vier keer zo groot. Elke 90 minuten komt het internationaal ruimtestation in de buurt van – of gaat het door – de Russische puinwolk.

Natuurlijk is het ISS niet de enige die gevaar loopt. Andere satellieten en ruimtevaartuigen in een baan om de aarde lopen ook een verhoogd risico op botsingen.

Militarisering van de ruimte

Voor de Verenigde Staten brengen deze proeven niet alleen het ISS in gevaar, maar tonen zij ook “duidelijk aan dat de beweringen van Rusland dat het gekant is tegen de bewapening van de ruimte, onoprecht en hypocriet zijn”. “We kijken goed naar het soort capaciteiten dat Rusland lijkt te willen ontwikkelen”, zei Pentagon-woordvoerder John Kirby.

Dit is niet de eerste keer dat de VS Rusland ervan beschuldigen van de ruimte een slagveld te willen maken. Al in december 2020 zei generaal James Dickinson, commandant van het Amerikaanse ruimtecommando: “Rusland verklaart publiekelijk dat het probeert te voorkomen dat de ruimte wordt omgevormd tot een slagveld, maar tegelijkertijd blijft Moskou het militariseren door in de ruimte en op de grond capaciteiten te ontwikkelen en in te zetten die erop gericht zijn de afhankelijkheid van de VS van ruimtesystemen uit te buiten”, naar aanleiding van drie Russische rakettesten met antisatellietraketten.

(am/lp)

Meer