VS schiet weer “hoogvliegend object” neer in eigen luchtruim

Een Amerikaanse gevechtsvliegtuig heeft vrijdag in het Amerikaanse luchtruim voor de kust van Alaska een “hoogvliegend object” neergeschoten, maakte het Witte Huis bekend.

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe interventie komt er minder dan een week nadat de veelbesproken Chinese ballon neergeschoten werd.

Het mysterie: Het is onduidelijk wat het verdachte object in de lucht precies was, zegt de Amerikaanse overheid.

  • “We noemen dit een object, omdat dit de beste beschrijving is die we op dit moment hebben,” verklaarde John Kirby, de woordvoerder van het Pentagon, op een persbriefing in het Witte Huis, eraan toevoegend “dat de Verenigde Staten niet weten welke entiteit de eigenaar is van dit object”.
  • Het is zelfs niet zeker of er een staat achter het vliegende voorwerp zit. Kirby: “We weten niet wie de eigenaar is, of het nu staatsbezit, bedrijfsbezit of particulier bezit is.”
  • Het object – “even groot als een kleine auto”, zei Kirby – was wel beduidend kleiner dan de ballon, die met “drie schoolbussen” vergeleken werd, en vloog ook lager, op zowat 12.000 meter hoogte.
  • Het mysterieuze voorwerp was niet zo mobiel als de ballon en leek geen aandrijving te hebben.

Reactiesnelheid

  • President Joe Biden gaf vrijdagochtend, op advies van het Pentagon, het bevel om de hoogvlieger, die sinds donderdagavond op de radar van de Amerikaanse luchtmacht stond, neer te halen. Dat is een veel snellere reactietijd dan bij de “spionageballon” uit China.
  • Een F-22 gevechtsvliegtuig, dat vooraf kon bevestigen dat het voorwerp onbemand was, klaarde de klus.
  • Het object werd neergehaald omdat het een “bedreiging voor de veiligheid van de burgerluchtvaart vormde”, verklaarde Kirby. Dat was bij de ballon van vorige week, die veel hoger vloog, niet het geval.
  • Het Amerikaanse leger hoopt nu de brokstukken in de oceaan te kunnen onderzoeken om zo meer te weten te komen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.