De Amerikaanse regering onderzoekt al sinds vorige week een mogelijk lek van radioactief materiaal binnen een kerncentrale in de Chinese provincie Guangdong. Een Frans bedrijf dat de kerncentrale helpt besturen, waarschuwde voor ‘naderend stralingsgevaar’. Dat berichtte het Amerikaanse kabeltelevisienetwerk CNN vandaag.
Framatome, een Frans bedrijf dat kerncentrales helpt besturen voor de Chinese overheid, zou vorige week aan de alarmbel getrokken hebben. Binnen de Taishan kerncentrale in de zuidelijke provincie Guangdong zou er zich een lek van radioactief materiaal hebben voorgedaan.
Volgens de Franse onderneming zou de Chinese overheid de geaccepteerde limiet van radioactiviteit in de regio hebben verhoogd om te voorkomen dat het lek opgemerkt wordt door de bevolking. De kerncentrale van Taishan ligt enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Shenzhen en Hongkong, waar samen meer dan 20 miljoen mensen wonen.
De Fransen stuurden hun rapport op naar de Amerikaanse regering. Die onderzocht het lek onmiddellijk.
‘Nog niet op crisisniveau’
De regering-Biden concludeerde vandaag dat de kerncentrale zich ‘nog niet op crisisniveau’ zou bevinden, schrijft CNN.
Hoewel dit betekent dat de Amerikaanse regering zich nog geen zorgen maakt, blijft het nog steeds merkwaardig dat een buitenlands bedrijf, en partner Chinese overheid, zich tot de Amerikanen richt voor hulp. Zeker wanneer de Chinese overheid nog steeds doet alsof er niets aan de hand is.
Wat kunnen de Amerikanen doen als het lek erger wordt?
De situatie is zeker om te volgen. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad hield vorige week meerdere sessies om het probleem te bespreken, weten we nu.
Het Witte Huis spreekt ook met de Franse overheid over de situatie en overlegt met experts van hun ministerie voor Energie over de kerncentrale, weet CNN.
De Amerikanen zouden ook al contact hebben opgenomen met de Chinese overheid zelf om het probleem aan te kaarten. Het is niet duidelijk of die gesprekken al iets hebben opgeleverd.
Lees ook:
- China en Rusland bouwen samen kernreactoren terwijl Europa hopeloos achterop hinkt
- China vestigt nieuw wereldrecord op het gebied van kernfusie
(NS)