Een Amerikaanse topambtenaar vergaderde woensdag met Salvadoraans president Nayib Bukele. Op de agenda: de regulatie van Bitcoin zodra het vanaf september een legaal betaalmiddel wordt in El Salvador.
VS moedigt El Salvador aan om Bitcoin te reguleren
Waarom is dit belangrijk?
El Salvador zal vanaf september ‘s werelds grootste cryptomunt Bitcoin erkennen als legaal betaalmiddel. Vanaf dat moment zullen alle handelaren in het land de cryptomunt moeten aanvaarden in ruil voor goederen en diensten. Terwijl het land zich schrap zet om Bitcoin te introduceren en blockchainbedrijven aan te trekken, waarschuwen sommige experts voor catastrofale gevolgen. Op dat lijstje van critici staan nu ook de Verenigde Staten.In het nieuws: De Verenigde Staten beginnen zich te moeien met de Bitcoinplannen van El Salvador.
- Onderstaatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en Amerikaans diplomaat Victoria Nuland is op rondreis in Centraal-Amerika.
- De Democratische Nuland zal onder andere Paraguay, Panama en El Salvador aandoen.
- Dat zijn landen die allemaal overwegen om Bitcoin in te voeren als legaal betaalmiddel, of dit al gedaan hebben zoals in het geval van El Salvador.
- Tijdens een ontmoeting met Salvadoraans president Nayib Bukele raadde Nuland het land officieel aan om Bitcoin degelijk te reguleren.
- El Salvador zal vanaf september Bitcoin officieel invoeren als betaalmiddel.
- Bukele meent een “Bitcoin-plan” te hebben dat “waterdicht” zou zijn en economische groei zou moeten veroorzaken.
- Het land wil ook cryptobedrijven aantrekken door allerlei legale voordelen aan te bieden, zoals een permanente verblijfsvergunning en toegang tot de geothermische centrale van El Salvador om Bitcoins te ontginnen.
Het hele dossier ligt gevoelig voor de VS: El Salvador gebruikt momenteel de Amerikaanse dollar als betaalmiddel.
- De dollar is niet van plan om zijn dominantie als meest gebruikte reservemunt van de wereld op te geven.
- Daarom is het voor de Amerikanen belangrijk dat het Bitcoin-experiment van El Salvador niet te hard ontspoort en overwaait naar andere landen.
- Regulatie van de Bitcoin lijkt het antwoord. “Ik heb de president voorgesteld dat wat hij ook kiest om te doen, hij zorgt dat het goed gereguleerd, transparant en verantwoordelijk is”, zei Nuland tegen persagentschap AFP.
- Volgens Nuland kijken de VS ook opnieuw met argwaan naar Bitcoin sinds de ransomware aanvallen op de Colonial Pipeline, een olieleiding die 45 procent van de brandstof van de Amerikaanse Oostkust voorziet.
- De hackers van die aanval werden uitbetaald in Bitcoin. Het losgeld was in totaal zeker 4,4 miljoen dollar waard en werd later deels door de Amerikaanse inlichtingendienst teruggenomen.
Het zit de cryptoplannen van de Salvadoranen niet mee: De prijs van te vroege en te ambitieuze innovatie, of het begin van een financiële crisis in het land?
- De Wereldbank weigerde al een verzoek van El Salvador voor hulp bij de lancering van Bitcoin als betaalmiddel.
- Eerder al sprak de Salvadoraanse overheid over hun Bitcoinplannen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
- Volgens Salvadoraans minister van Financiën Alejandro Zelaya was die ontmoeting “productief”.
- Het Centraal-Amerikaans land heeft nog twee maanden de tijd om het beleid voor Bitcoin uit te stippelen.
Lees ook: ‘Bitcoin kan de economie van El Salvador volledig doen instorten’