Amerikaanse subsidies dreigen Volkswagen weg te lokken van Europa

Volkswagen ging een enorme batterijfabriek bouwen in Oost-Europa. Maar nu blijkt dat de Duitse autobouwer tot 10 miljard euro aan subsidies kan krijgen van de Amerikaanse overheid als deel van de Inflation Reduction Act, waardoor het bedrijf het hazenpad zou kunnen kiezen.

Waarom is dit belangrijk?

De Inflation Reduction Act (IRA) moet de economie van de VS vergroenen. Daarvoor maakte de regering-Biden een slordige 369 miljard dollar vrij. Maar dat had een naar neveneffect: omdat enkel bedrijven binnen de VS in aanmerking komen, zijn veel Europese ondernemingen nu ook van plan om naar het land te verhuizen, tenzij Europa met een eigen subsidiepakket komt

In het nieuws: Volkswagen had vorige week een vergadering met Europese functionarissen over de kwestie, meldt Financial Times

  • Tijdens de vergadering liet het bedrijf weten dat het in totaal tot 10 miljard euro aan subsidies zou kunnen ontvangen gedurende de levensduur van een fabriek. 
  • Het bedrijf heeft echter nog niet besloten om de EU-plannen te schrappen. Volkswagen zou daarvoor nog wachten op een Europese reactie op de Amerikaanse subsidies. 
  • De Europese Commissie publicee
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20