Rusland wil alle NAVO-troepen weg uit Bulgarije, Roemenië en ex-Sovjetstaten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Russische ambtsgenoot Sergei Lavrov zijn zonder akkoord uit elkaar gegaan. Beide heren ontmoetten elkaar eerder vandaag in Genève, waar ze onderhandelden over een mogelijke oplossing in het Oekraïne-conflict. Wel verliep de ontmoeting gemoedelijk, en zullen beide landen blijven onderhandelen. Een invasie van Oekraïne door de Russen lijkt dus voorlopig afgewend.

De VS kon moeilijk akkoord gaan met de stevige eisen van Rusland. Voorafgaand aan de ontmoeting hadden de Russen namelijk hun eisen nog verstrengd. In eerste instantie wou Rusland de NAVO laten beloven en vastleggen dat Oekraïne nooit zou kunnen toetreden tot de verdragsorganisatie. Moskou verduidelijkte vrijdag dat het alle NAVO-troepen uit Bulgarije, Roemenië en andere ex-communistische staten in Oost-Europa weg wil – een maatregel die voor het transatlantische bondgenootschap onaanvaardbaar is.

Enhanced Forward Presence

een belangrijk onderdeel van de militaire verdedigingsstrategie van de organisatie bestaat namelijk uit de Enhanced Forward Presence, de militaire troepen die gestationeerd zijn in Polen en de Baltische staten. Na de Russische inval in Oekraïne werd beslist om deze gebieden militair te versterken, omdat hier de meeste kans op een Russische invasie is. Nu troepen terugtrekken uit de Baltische Staten zou dus een fout signaal geven.

De verdeling van NAVO-troepen over Polen en de Baltische staten (Bron: NAVO)

Het omgekeerde is zelfs aan het gebeuren: Nederland laat haar F-35’s trainen in Bulgarije, Frankrijk spreekt er dan weer van om troepen te stationeren in Roemenië. Met Zweden, de Baltische Staten, Polen en Oekraïne worden verschillende gebieden die tussen de grote twee machtsblokken vallen verder versterkt door NAVO-troepen. Ook de Balkanlanden behoren tot dat niemandsland, en zouden wel eens de volgende doelwitten kunnen zijn voor Poetin.

Meer