“VS en Europa zoeken samen naar manier om Russische inkomsten uit olie te doen dalen zonder prijspiek te veroorzaken”

De Verenigde Staten en Europa blijven naar manieren zoeken om de krijgskas van het Kremlin, die vooral gevuld wordt door inkomsten uit olie- en gasverkoop, te raken. Tegelijkertijd willen de westerse bondgenoten niet dat een maatregel een piek in de olieprijzen veroorzaakt die een recessie zou kunnen aanjagen. Dat wierp Janet Yellen, minister van Financiën in de Verenigde Staten, op in de Amerikaanse Senaatscommissie voor Financiën.

“De onderhandelingen zijn extreem actief”, wordt Yellen geciteerd door Business Insider. “Ik denk dat wat we willen doen, is de Russische olie op de wereldmarkt laten stromen om de wereldprijzen laag te houden, en proberen een piek te vermijden die een wereldwijde recessie veroorzaakt.”

“Maar, zeker, het doel is de inkomsten die naar Rusland gaan te beperken”, klonk het nog.

Er zijn verschillende manieren waarop de VS en de EU dat doel zouden kunnen bereiken, stipte Yellen aan. Een “wenselijke strategie” zou onder meer een samenwerkingsverband zijn waarbij wordt overgegaan tot een groepsaankoop van Russische olie – met een bovengrens aan de som die de bondgenoten bereid zijn op te hoesten.

Hernieuwbare energie

Yellen betoogde ook dat er in schone en hernieuwbare energie moet geïnvesteerd worden om de Amerikaanse energieafhankelijkheid van autoritaire spelers te verminderen. Iets wat uiteraard ook de energietransitie ten goede zou komen.

“Wij maken deel uit van de wereldwijde oliemarkten, die onderhevig zijn aan geopolitieke invloeden”, merkte zij op.

“Gezien het mondiale karakter van deze markten is het voor ons vrijwel onmogelijk om ons te isoleren tegen schokken zoals die zich in Rusland voordoen, die de globale olieprijzen in beweging brengen.”

Hoge inkomsten ondanks sancties

Op de korte termijn werpen de westerse sancties die tegen Rusland werden ingesteld, nog niet echt hun vruchten af. Zo rijven de Russen nog steeds een smak geld binnen door hun ruwe olie tegen goedkopere prijzen te verkopen. China en India zijn nu de gretige afnemers van de afgeprijsde Russische olie.

Moskou zou 800 miljoen dollar per dag kunnen opstrijken aan olie- en gasinkomsten samen, volgens een prognose van databureau Bloomberg Economics. In totaal zou dat de Russische olie- en gasverkoop dit jaar op 285 miljard dollar kunnen brengen, een potentiële winst van 20 procent ten opzichte van 2021.

Op de langere termijn, echter, zullen door de sancties sowieso alle Russische economische activiteiten in het gedrang komen. Hoe dat werkt, verklaart Raoul Leering, hoofd research internationale handel bij ING, hier.

“Kritieke toestand”

Niettemin voorspellen verschillende analisten dat de olieprijzen, die al historisch hoog zijn, maar zullen blijven klimmen. Zo denkt de financiële instelling Goldman Sachs dat olie in het derde kwartaal, in de piek van het Amerikaanse zomerseizoen, gemiddeld meer dan 140 dollar per vat zou kunnen kosten. “Een grote prijspiek blijft heel goed mogelijk deze zomer, wanneer de seizoensgebonden vraag zijn hoogtepunt bereikt”, klonk het in een nota.

Jeremy Weir, de CEO van grondstoffenhandelaar Trafigura, opperde tegenover de Britse zakenkrant de Financial Times dan weer dat de energiemarkten zich in een “kritieke” toestand bevinden. Hij onderbouwde dit door te stellen dat de westerse sancties tegen de Russische olie-export de toch al krappe voorraden, die het gevolg waren van jarenlange onderinvesteringen, nog hadden verergerd.

“We hebben een kritieke situatie”, klonk het op een conferentie van eerdergenoemd businessmedium. “Ik denk echt dat we de komende zes maanden een probleem hebben (…) Als het tot parabolische toestanden komt, kunnen de markten in beweging komen en kunnen ze flink pieken.”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.