‘VS dreigden met heffingen op Europese auto’s omwille van Iran’

De Amerikaanse regering heeft naar verluidt gedreigd met importheffingen van 25 procent op Europese auto’s, indien Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk niet met formele beschuldigingen zouden komen richting Iran. Dat meldt The Washington Post op basis van ingewijden.

Dinsdag voerden de drie Europese landen de druk op Iran op, omdat het land de verplichtingen uit het atoomakkoord van 2015 geleidelijk aan heeft teruggedraaid. Ze maakten daarbij gebruik van een regeling in de nucleaire deal die bedoeld is voor de behandeling van klachten over de naleving.

Volgens The Washington Post is het niet duidelijk of de Amerikaanse dreigementen in Europa ook echt nodig waren. Mogelijk waren Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk toch al van plan om Iran in staat van beschuldiging te stellen.

‘Fake news’

De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, spreekt het bericht van de krant tegen. Volgens hem zou het verhaal ‘fake news’ zijn, zo liet hij weten via Twitter.

Berichten over Amerikaanse dreigementen richting Europa liggen momenteel gevoelig. Analisten vrezen dat de Verenigde Staten de handelsspanningen met Europa willen opvoeren, nu de Amerikanen een gedeeltelijke handelsdeal met China hebben gesloten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20