VRT gaat samenwerken met publieke omroepen in Scandinavië, Duitsland en Nederland voor nieuwe fictie

VRT heeft een samenwerking aangekondigd met zeven andere publieke omroepen uit Europa. Deze acht zenders zullen samenwerken om fictiereeksen te verspreiden, maar ook om nieuwe reeksen te maken. Het gaat om de nationale omroepen van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Nederland en Duitsland, die in het verleden al verschillende topreeksen uitbrachten.

De Vlaamse publieke omroep VRT zal de komende drie jaar samenwerken met de publieke omroepen van Scandinavië, Nederland en Duitsland. Het doel van deze samenwerking is het creëren van nieuwe kwalitatieve fictiereeksen en de impact van de Europese publieke omroepen op de internationale mediasector te versterken.

New8

De samenwerking kreeg de naam New8 en omvat de omroepen VRT (België), NRK (Noorwegen), SVT (Zweden), YLE (Finland), DR (Denemarken), RÚV (IJsland), NPO (Nederland) en ZDF (Duitsland). Deze omroepen brachten in het verleden al sterke fictie naar voren. Denk zo maar aan SKAM van NRK, The Bridge van SVT en DR en The Investigation van DR.

De acht omroepen zullen de komende drie jaar samenwerken voor nieuwe fictiereeksen en de series van specifieke omroepen zullen ook verschijnen op de omroepen in andere landen. “Deze internationale samenwerking tussen publieke omroepen is letterlijk grensverleggend”, vertelt Frederik Delaplace, de CEO van de VRT. “We hebben een gedeelde missie en focussen op verhalen die verrassen én verbinden. Dankzij de samenwerking kunnen we het huidige fictieaanbod uitbreiden en verrijken voor de Vlaamse kijker. En we creëren een vruchtbare bodem voor lokale en kwaliteitsvolle fictie, wat erg onderscheidend kan werken in het huidige medialandschap.”

In Scandinavië bestaat er al een tijdje een gelijkaardige fictie-alliantie met de naam Nordic 12. Die leverde de afgelopen jaren al verschillende topreeksen op zoals Exit en The Thin Blue Line.

Cofinancieren

Concreet zullen de partners jaarlijks acht fictiereeksen co-financieren, die te zien zullen zijn vanaf 2024. In totaal zullen er zo dus 24 fictiereeksen verschijnen bij deze samenwerking. De samenwerking is gebaseerd op vertrouwen: elke omroep kiest zelf welke topreeksen ze inbrengen, vertrekkend vanuit hun gedeelde publieke waarden. De eerste titels zullen later dit jaar bekendgemaakt worden.

“New8 is een unieke prestatie voor Europese publieke omroepen en hun publiek”, besluit Hans Jørgen Osnes, hoofd internationale financiering drama bij NRK (Noorwegen) en coördinator van de samenwerking. “New8 wordt, samen met de sterke fictiepartners die eraan verbonden zijn, de grootste fictiesamenwerking in Europa. Het is heel spannend om te zien hoe het tot leven komt en zich ontwikkelt.”

Meer