Vrouwenvoetbal: zondag wordt in Spanje de topper gespeeld. Alle 69.000 tickets zijn de deur al uit

In Spanje wordt zondag de topper gespeeld in het Spaanse vrouwenvoetbal. De 69.000 tickets voor de match zijn de deur al uit. Leider Atlético de Madrid neemt het dan in de Liga Iberdrola op tegen FC Barcelona, de tweede in de stand.

De match kan de competitie beslissen. Een overwinning van de thuisploeg zou de kloof met FC Barcelona tot 9 punten uitdiepen, een nederlaag zou de competitie met nog 7 wedstrijden te spelen nieuw leven inblazen.

10.500 toeschouwers… in tweede klasse

De 69.000 tickets voor de match zijn dus al de deur uit. Daarmee wordt het vorige record gesloopt. Dat is niet eens 2 maanden oud. Eind januari woonden 48.000 toeschouwers in Bilbao de halve finale van de Beker van Spanje bij. Atletico Madrid en Real Sociedad gaven elkaar toen partij.

De populariteit van het vrouwenvoetbal in Spanje is enorm. Vorige zondag nog daagden 10.250 mensen op om de wedstrijd tussen Osasuna Femenino en Eibar bij te wonen. Beide teams spelen in de… Spaanse tweede klasse. Cijfers waar menig Belgisch eersteklasser in het mannenvoetbal enkel van kan dromen.

Courtesy of @CAOsasuna

Hoe legt men de populariteit van het vrouwenvoetbal uit?

Hoe legt men de populariteit van het vrouwenvoetbal uit? De Catalaanse mediagroep Mediapro speelde een doorslaggevende rol. Mediapro begon in 2013 al wedstrijden van de Liga Iberdrola rechtstreeks uit te zenden. Dat heeft het vrouwenvoetbal veel visibiliteit gegeven en de sport zeer populair gemaakt. Mediapro heeft het voetbalcontract onlangs opnieuw voor 3 jaar verlengd.

Gemiddeld volgen 107.000 kijkers de wedstrijden op tv, terwijl topaffiches meer dan 400.000 kijkers trekken. Op jaarbasis kijken 7 miljoen Spanjaarden op zijn minst naar een match. Ook de toegangstickets zijn een pak goedkoper dan bij de mannen. Ze schommelen tussen de 5 en 10 euro per persoon.

Kunnen vrouwen in Spanje van het voetbal leven?

De Liga Iberdrola is de voorbije jaren dan ook sterk geprofessionaliseerd. De voorbije zomer wisselden liefst 100 speelsters van club. Daarbij werden 30 speelsters uit het buitenland aangetrokken. Telde de competitie in 2015 amper 7 beroepsspeelsters, dan krijgen alle speelsters vandaag het minimumloon van 14.000 à 20.000 euro per jaar uitgekeerd.

[Ter vergelijking: in La Liga, de Spaanse eerste klasse van het mannenvoetbal, is het minimumloon vastgesteld op 150.000 euro per jaar.]

Een van de best betaalde speelsters is de Nederlandse Lieke Martens die voor FC Barcelona uitkomt. Zij was in 2017 de enige speelster in de Spaanse competitie die meer dan 100.000 euro per jaar verdiende.

De belangstelling voor het vrouwenvoetbal heeft er ook voor gezorgd dat traditionele grootmachten van het mannenvoetbal de voorbije jaren steeds meer geld hebben vrijgemaakt voor een vrouwencompetitie. 31 van de 42 eerste- en tweedeklasseclubs tellen nu een vrouwenteam.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.