Is voetbal gevaarlijker voor meisjes dan voor jongens?

Is voetbal gevaarlijker voor meisjes dan voor jongens? Een Amerikaans onderzoek plaatst meisjesvoetbal in elk geval op de tweede plaats in een rangschikking van gevaarlijke sporten voor jongeren. Er raken zelfs meer meisjes geblesseerd bij voetballen dan bij ijshockey of worstelen voor jongens, zo blijkt.

De onderzoekers verzamelden de gegevens uit een nationale databank voor ongevallen tijdens het sporten op Amerikaanse middelbare scholen. Daaruit blijkt dat per 1000 voetballende meisjes er gemiddeld 2.46 een blessure oplopen. Daarmee is meisjesvoetbal de op één na gevaarlijkste sport voor jongeren in de VS. Enkel bij American football raken nog meer jongeren geblesseerd, al bestaan er voor die sport geen aparte cijfers voor meisjes en jongens. Zwemmen en duiken blijken de veiligste sporten.

De oorzaak voor dat verschil is niet meteen duidelijk

Het is opvallend dat meisjes veel vaker geblesseerd raken bij voetballen dan jongens. Onder jongens was de blessuregraad per 1.000 voetballers slechts 1.69. Ook bij ruwe sporten zoals worstelen en ijshockey raken minder jongens geblesseerd dan meisjes bij het voetballen. De oorzaak voor dat verschil is niet meteen duidelijk. Sommige experts suggereren dat meisjes een andere speelstijl hebben of dat ze gewoon sneller dan jongens hun blessures bij de trainer melden.

Eerder onderzoek toonde aan dat voetballende meisjes vooral blessures oplopen aan de onderste ledematen, verstuikingen van de enkel zijn de meest voorkomende blessure. Ook scheuren meisjes vaker de kruisbanden van de knieën tijdens trainingen. Jongens raken dan weer vaker geblesseerd in competitiewedstrijden. Het meest recente onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20