Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Is voetbal gevaarlijker voor meisjes dan voor jongens?

Logo Business AM

22/03/2016 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Is voetbal gevaarlijker voor meisjes dan voor jongens? Een Amerikaans onderzoek plaatst meisjesvoetbal in elk geval op de tweede plaats in een rangschikking van gevaarlijke sporten voor jongeren. Er raken zelfs meer meisjes geblesseerd bij voetballen dan bij ijshockey of worstelen voor jongens, zo blijkt.

De onderzoekers verzamelden de gegevens uit een nationale databank voor ongevallen tijdens het sporten op Amerikaanse middelbare scholen. Daaruit blijkt dat per 1000 voetballende meisjes er gemiddeld 2.46 een blessure oplopen. Daarmee is meisjesvoetbal de op één na gevaarlijkste sport voor jongeren in de VS. Enkel bij American football raken nog meer jongeren geblesseerd, al bestaan er voor die sport geen aparte cijfers voor meisjes en jongens. Zwemmen en duiken blijken de veiligste sporten.

De oorzaak voor dat verschil is niet meteen duidelijk

Het is opvallend dat meisjes veel vaker geblesseerd raken bij voetballen dan jongens. Onder jongens was de blessuregraad per 1.000 voetballers slechts 1.69. Ook bij ruwe sporten zoals worstelen en ijshockey raken minder jongens geblesseerd dan meisjes bij het voetballen. De oorzaak voor dat verschil is niet meteen duidelijk. Sommige experts suggereren dat meisjes een andere speelstijl hebben of dat ze gewoon sneller dan jongens hun blessures bij de trainer melden.

Eerder onderzoek toonde aan dat voetballende meisjes vooral blessures oplopen aan de onderste ledematen, verstuikingen van de enkel zijn de meest voorkomende blessure. Ook scheuren meisjes vaker de kruisbanden van de knieën tijdens trainingen. Jongens raken dan weer vaker geblesseerd in competitiewedstrijden. Het meest recente onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO