In het wetsontwerp voor de meerwaardebelasting staat dat er een vrijstelling komt voor wie zijn aandelen langer dan tien jaar aanhoudt. Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, wil de Belgen zo een incentive geven om langetermijnbeleggingen na te streven.
Key takeaways
- Volgens het wetsontwerp van Jambon moeten de beleggers geen meerwaardebelasting betalen op financiële activa die ze langer dan tien jaar aanhouden.
- Voorts staat er in de tekst dat de Reynderstaks – een belasting voor fondsen die meer dan 10 procent in obligaties beleggen – op de schop gaat. Jambon wil zo vermijden dat fondsenbeleggers twee keer belastingen moeten betalen.
- De minister van Financiën schept ook meer klaarheid over de toepassing van de meerwaardebelasting voor wie een belang van minstens 20 procent heeft in een bedrijf.
In het nieuws: Tijdens de regeringsonderhandelingen hebben de Arizona-partijen beslist dat er een meerwaardebelasting komt. Het wetsontwerp voor de zogenaamde “solidariteitsbijdrag” is klaar. De Tijd kon dat inkijken.
- Particuliere beleggers moeten een taks van 10 procent betalen op de gerealiseerde meerwaarden. Er geldt wel een vrijstelling tot 10.000 euro per jaar. Bovendien voorziet het regeerakkoord in de aftrekbaarheid van minderwaarden binnen het jaar, zonder overdraagbaarheid.
- De volgende financiële activa vallen onder de “solidariteitsbijdrage”: beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde aandelen, obligaties, geldmarktinstrumenten, afgeleide producten, beleggingsfondsen en ETF’s (trackers).
- De taks geldt ook voor verzekeringscontracten (spaar- en beleggingsverzekeringen), cryptomunten en valuta.
- Opgemerkt: De regering verlaagt als compensatie voor de meerwaardebelasting de premietaks op verzekeringen van 2 naar 0,7 procent.
- Om een dubbele belasting op fondsen te vermijden wordt de Reynderstaks – een belasting voor fondsen die meer dan 10 procent in obligaties beleggen – afgeschaft.
- Pensioenfondsen, groepsverzekeringen en individuele pensioenspaarproducten (pensioenspaarverzekeringen en -fondsen) worden vrijgesteld van de meerwaardebelasting.
- De meerwaarde wordt geteld vanaf 31 december 2025 of op basis van de aankoopkoers als die hoger ligt. Met de betaling van eventuele kosten of belastingen wordt geen rekening gehouden.
- De banken zullen die belasting innen. Wie zijn vrijstelling van 10.000 euro en verliezen wil claimen, moet dat via de belastingaangifte doen.
Particuliere beleggers kunnen meerwaardebelasting vermijden
Zoom in: Jambon vermeldt in het wetsontwerp “een bijzonder regime voor meerwaarden die tien jaar na de aanschaffing van de financiële activa waarop zij betrekking hebben worden gerealiseerd.”
- Die vrijstelling moet een goede huisvader een incentive geven om langetermijnbeleggingen na te streven en geldt dus niet voor wie een aanmerkelijk belang heeft.
Ook dit: Er is een speciale regeling voor wie minstens 20 procent van de aandelen van een bedrijf bezit. In dat geval geldt er vrijstelling tot 1 miljoen euro. Zodra de gerealiseerde meerwaarde die kaap rondt, wordt er gewerkt met een getrapt systeem. De meerwaarde tussen 1 en 2,5 miljoen euro wordt belast tegen 1,25 procent. Het belastingtarief stijgt naar 2,5 procent voor meerwaarden tussen 2,5 en 5 miljoen euro en 5 procent voor meerwaarden tussen 5 en 10 miljoen euro. Meerwaarden vanaf 10 miljoen euro worden belast tegen 10 procent.
- Het wetsontwerp schept nu meer klaarheid over de toepassing van de meerwaardebelasting voor wie een aanzienlijk belang heeft in een bedrijf. Vooruit en MR gaven daar de voorbije maanden elk hun eigen interpretatie aan.
- Voor de socialisten betaalt iemand met een belang van 19 procent de volle pot vanaf 10.000 euro, voor de MR pas vanaf een meerwaarde van 10 miljoen.
- Jambon heeft nu een tussenoplossing uitgewerkt. Zo zal die 20 procent berekend worden op basis van een hele familie tot in de vierde graad en zal er tien jaar in de tijd kunnen worden teruggegaan. Op die manier worden oprichters van scale-ups beschermd die vandaag geen 20 procent van hun bedrijf meer in handen hebben door de intrede van private equity, maar pakweg acht jaar geleden wel nog.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.