Je kunt in ons land kosteloos van energieleverancier wisselen. De Vlaamse energieregulator VREG pleit nu voor een herinvoering van opzegvergoedingen voor vaste contracten. “Dit moet het grote prijsverschil tussen variabele en vaste energiecontracten verkleinen”, klinkt het.
Context: Alle energieleveranciers hebben tijdens de coronacrisis de commercialisering van de vaste energiecontracten gestaakt. Nu de energieprijzen zijn gedaald kun je bij veel spelers opnieuw kiezen voor een vast tarief.
- De variabele contracten blijven momenteel wel goedkoper. Een gezinnen met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik (16.300 kWh en 3.450 kWh) betaalt voor het goedkoopste contract zo’n 2.200 euro.
- Het goedkoopste vaste energiecontract kost vandaag zo’n 2.600 euro. Dat is 400 euro meer dan een contract met variabele prijzen.
Maken de opzegvergoedingen een comeback?
In het nieuws: De VREG stoort zich aan dat grote prijsverschil. Volgens de Vlaamse energieregulator kan de herintrede van opzegvergoedingen voor vaste contracten soelaas brengen.
- Vandaag is overstappen naar een andere leverancier immers gratis, op een abonnementskost na. En er geldt ook geen opzegtermijn meer.
- Volgens de VREG zijn vaste energiecontracten zo duur omdat de consument op eender welk moment kosteloos andere horizonten kan opzoeken. “De energieleverancier houdt er immers rekening mee dat een deel van zijn klanten dat vaste contract vroegtijdig opzegt. Waardoor die met een deel van zijn ingekochte energie – voor die vaste contracten – blijft zitten”, klinkt het.
- De energiewaakhond is ervan overtuigd dat klanten langer bij dezelfde leverancier zullen blijven als ze geconfronteerd worden met een opzegvergoeding.
- “Door deze vergoedingen nu opnieuw mogelijk te maken, geeft dat de leverancier meer zekerheid, omdat het risico op vroegtijdige stopzettingen wordt beperkt”, aldus de VREG. “Wat tot lagere prijzen zou moeten leiden.”
“Geen garantie op lagere energieprijzen”
Duiding: Opzegvergoedingen zijn niets nieuws onder de zon. Dat was een tijdje een gangbare praktijk in ons land. Zo’n tien jaar geleden werden die vergoedingen uiteindelijk bij wet verboden.
- De VREG kan sowieso al op bijval rekenen van Febeg, de federatie van energieleveranciers. “In Nederland zijn vaste contracten bijvoorbeeld ietsje goedkoper dan variabele contracten”, zegt Febeg-directeur Marc Van den Bosch in een gesprek met Het Belang van Limburg.
- Laura Clays, woordvoerder van de consumentenorganisatie Testaankoop, waarschuwt dan weer dat de lagere energieprijzen nergens worden gegarandeerd. “Daarenboven mag je de Nederlandse markt niet zomaar met de Belgische vergelijken”, voegt ze eraan toe.
- Volgens Testaankoop kan de herintroductie van een opzegvergoeding enkel als er aan drie voorwaarden wordt voldaan:
- De lagere prijzen moeten gegarandeerd worden.
- Als de opzegvergoeding terugkomt, moet tegelijk de vaste vergoeding verdwijnen, een vaste kost die energieleveranciers vandaag per contract aanrekenen.
- De opzegvergoeding moet gradueel verlagen, naargelang het contract is gevorderd.