Vragen tijdens een sollicitatiegesprek over de reden van je ontslag

Wanneer je bent ontslagen door je vorige werkgever en weet je niet goed hoe je dat moet vertellen tijdens een sollicitatiegesprek, dan zul is het goed om snel verder te lezen. We hebben namelijk een aantal manieren voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om te antwoorden als de onvermijdelijke vraag gesteld wordt: wat is de reden dat je ontslagen bent?

Om een antwoord te geven op de vraag waarom je ontslag hebt gekregen, is één van de meest spannende vragen waar je mee te maken zult krijgen tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek. Het is voor veel mensen bovendien een ongemakkelijk onderwerp om over te praten, zelfs wanneer je je baan niet om een persoonlijke reden kwijt bent geraakt. Het zal voor het gros van de sollicitanten die eerder een ontslag moesten verwerken vaak nog moeilijker om iemand deze situatie uit te leggen wanneer de toekenning van een nieuwe baan ervan af zal hangen.

Hoe kun je vragen tijdens een sollicitatiegesprek over je ontslag correct beantwoorden?

De beste strategie in een dergelijke situatie is echter om je antwoord zo kort mogelijk te houden en niet om de hete brij heen te draaien. Het is immers niet nodig om een ​​lange uitleg, of te veel details, te geven over wat er is gebeurd. Het is beter om de reden aan te halen dan te trachten om het gesprek in de richting van een ander gespreksonderwerp te sturen.

Indien je een andere reden voor je ontslag zou willen verzinnen, dan moet je je altijd goed bedenken dat je vorige werkgever vaak in staat zal zijn om de werkelijke reden voor je in de openbaarheid te brengen, bijvoorbeeld tijdens een referentiecheck. Verder mag je niet vergeten dat oneerlijkheid tijdens de sollicitatieprocedure uit zou kunnen lopen in een gemiste kans. De vacante functie kan immers aan je neus voorbij gaan als de waarheid over de reden van je ontslag aan het licht komt. Het is zelfs mogelijk dat, als je de baan toch krijgt, er alsnog ontslag zal volgen vanwege het vestrekken van valse informatie tijdens de sollicitatieprocedure.

In alle gevallen zul je echter wel je antwoord aan dienen te passen aan je eigen omstandigheden en hoe je omgaat met dit ontslag. De onderstaande antwoordvoorbeelden kunnen je hierbij een zekere handreiking doen zodat je kunt beginnen met het correct formuleren van een passend antwoord.

Voorbeelden van goede manieren om te antwoorden

Op de vraag “Waarom werd je ontslagen?” zijn diverse antwoorden te geven. De meest correcte manieren hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet zodat je deze aan kunt passen naar je eigen situatie en er je voordeel mee kunt doen tijdens je eerstvolgende sollicitatiegesprek.

 • Mijn ontslag was eigenlijk een welkome zegening omdat ik hierdoor een kans heb gekregen om een baan te gaan zoeken die mijn kwalificaties en interesses beter tot hun recht kan laten komen. Volgens de gegevens die ik inmiddels heb verzameld, kan uw bedrijf me deze kansen absoluut bieden. Wellicht dat ik u meer kan vertellen over mijn kennis, ervaring en vaardigheden met betrekking tot in het werken met nieuwe technologieën?
 • Mijn bevoegdheden bleken niet aan te sluiten bij de behoeften van mijn vorige werkgever, maar het lijkt erop dat deze wel prima passen binnen uw organisatie. Zouden, als aanvulling op marketing en reclame, ook mijn andere vaardigheden, binnen dit bedrijf op prijs worden gesteld?
 • Hoewel de omstandigheden ervoor hebben gezorgd dat ik ben ontslagen bij mijn eerste werkgever, was ik wel altijd erg succesvol op school en kon ik het prima vinden met zowel de andere studenten als de docenten. Misschien heb ik niet goed begrepen wat de verwachtingen van mijn werkgever precies inhielden of wat zijn reden was om me al te ontslaan voordat ik de kans heb kunnen benutten om mezelf te bewijzen.
 • Mijn vorige functie betekende dat ik niet buiten de deur aan de slag kon gaan en om die reden zijn mijn werkgever en ik het erover eens dat de tijd rijp was voor mij om een nieuwe stap te zetten. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een functie die een beter rendement voor ons beiden op zou leveren. Zo ben ik dus bij uw bedrijf terechtgekomen, klaar om aan de slag te gaan.
 • Na lang nadenken over de reden waarom ik ontslag heb gekregen, ben ik me gaan beseffen dat ik een aantal dingen anders aan had moeten pakken. Mijn vorige baan was een leerzame ervaring en ik denk dat ik op dit moment een stuk wijzer ben geworden. Wanneer u me die kans wilt bieden, zal ik dat graag aan u bewijzen.
 • Toen een nieuwe manager een grote schoonmaak is gaan houden en zelfs zijn oude team binnen heeft gehaald, ben ik me achter de oren gaan krabben en heb ik me afgevraagd of er bij een ander bedrijf geen betere kansen voor mij te vinden waren. Deze kans hoop ik binnen uw onderneming te krijgen
 • Bepaalde persoonlijke problemen, die ik nu inmiddels op heb gelost, hebben helaas mijn werk op zijn kop gezet. Deze problemen zijn echter nu van de baan en ik heb mijn leven weer volledig op de rit. Ik ben zelfs sterker teruggekomen en dat wil ik graag bewijzen in mijn nieuwe baan. Ik zal er zelfs alles aan doen om al verwachtingen te overtreffen
 • Ik wilde mijn carrière een andere richting in sturen en ik heb me mentaal al van de situatie bij mijn vorige werkgever los weten te maken. Door het ontslag dat ik heb gekregen, heb ik dus eigenlijk een kans gekregen om de perfecte baan te gaan zoeken. De functie die beschikbaar is binnen uw bedrijf zal voor mij hopelijk de juiste manier zijn om uiteindelijk uit te kunnen groeien naar een meer verantwoordelijke positie
 • Over het algemeen kon ik het uitstekend vinden met mijn leidinggevenden, maar dit geval was een uitzondering op deze regel. Na alle goede relaties die ik heb weten te onderhouden, konden deze leidinggevende en ik gewoon niet goed met elkaar opschieten, al weet ik absoluut niet wat daar de reden van is
 • Mijn ontslag is te wijten aan het feit dat mijn functie werd uitbesteed aan een bedrijf in India. Dat is jammer want mensen die met mijn werk bekend zijn, zeggen dat het superieur en redelijk geprijsd is
 • Hoewel ik een aantal inkrimpingen van mijn vorige werkgever heb weten te doorstaan, heeft de laatste me uiteindelijk toch ontslag opgeleverd. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de gang van zaken vandaag de dag in het bedrijfsleven
 • Ik was wanhopig op zoek naar werk en nam de daardoor uiteindelijk een verkeerde baan aan, zonder eerst nog verder rond te kijken. Die fout zal ik echter niet nog een keer maken. In een omgeving die sympathiek, gestructureerd en teamgericht is zou ik dan ook veel liever mijn talenten willen laten zien en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de processen op de werkvloer.

Oefen vooraf je antwoord 

Kennedy zei ooit: “Door van tevoren te oefenen wat je zegt, kun je het kort, eerlijk en in beweging houden.” Op die manier krijg je in een moeilijke situatie, zoals nadat je bent ontslagen, toch de kans om door te kunnen stromen een baan waarvoor je bent gekwalificeerd en die goed aansluit bij je kennis, ervaring en vaardigheden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20