Vragen tijdens een sollicitatiegesprek over je loongeschiedenis

Personen die belast zijn met de werving van nieuw personeel binnen een bedrijf zullen tijdens een sollicitatiegesprek verwachten dat een kandidaat in staat zal zijn om de details van zijn, of haar, loongeschiedenis naar voren kan brengen. Het is dan ook zaak om, als je uit bent genodigd voor een persoonlijk sollicitatiegesprek om je gesprekspartner bij te kunnen praten over hoeveel geld je in elke voorgaande functie hebt verdiend. Een werkgever zou tijdens een sollicitatiegesprek zelfs kunnen vragen: “Wat was je begin- en eindniveau op het gebied van je salaris?”

Vragen over je salaris kunnen echter soms ook als een soort valkuil kunnen dienen. Je moet er dan ook als sollicitant voor zorgen dat je antwoord op deze vraag is eerlijk en nauwkeurig is. Tevens moet je ervoor zorgen dat je je niet uit gaat wijden ten opzichte van de werkgever over inconsistenties ten opzichte van je salaris, bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt gehad met een loonreductie.

Hoe kun je vragen over je loongeschiedenis correct beantwoorden?

Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je een antwoord voor kunt bereiden op deze vraag, samen met een aantal voorbeelden dat je om zou kunnen buigen naar je persoonlijke situatie.

Hoe kun je je voorbereiden op de beantwoording van deze vraag?

De beste manier om je voor te bereiden is om je loongeschiedenis eerst goed te beoordelen en daarbij vooral te letten op eventuele veranderingen in uw salaris in de loop van elke baan, zoals salaris verhogingen, bonussen en andere extra voordelen die je ten deel vielen.

Indien je echter niet zeker bent van het exacte bedrag van je vorige salarissen, dan zul je er zeker voor moeten zorgen dat je het juiste bedrag te weten komt. Het geven van de verkeerde gegevens aan een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek kan immers resulteren in een eventuele intrekking van de jobaanbieding. In het geval je problemen hebt met het onthouden van de exacte data en bedragen, dan kun je deze informatie uiteraard noteren, samen met de data voor elke veranderde betaling. Je zou zelfs kunnen deze aantekeningen mee naar het gesprek kunnen brengen en dienst laten doen als referentiepunt.

Hoe ga je een antwoord formuleren?

Tijdens een sollicitatiegesprek zul je je gesprekspartner hetzelfde dienen te vertellen als wat er vermeldt staat op je sollicitatiebrief en/of CV. Dit wil dus zeggen dat je in geen geval mag overdrijven of je inkomsten op mag blazen. Een groot aantal werkgevers zal immers je referenties gaan checken en eveneens je loongeschiedenis bevestigd willen zien voordat je een baan aan wordt geboden

Een verschil tussen wat je zelf hebt gemeld en wat je voormalige werkgever zegt, kan je dan ook volledig onderuit halen en zelfs een potentiële aanstelling op de tocht zetten. Om die reden willen we nogmaals benadrukken dat het beter is om met een notitie van je inkomstengeschiedenis naar het gesprek te komen en zo voorkomen dat er fouten in de verstrekte informatie zullen sluipen die je uiteindelijk de das om zullen doen. Naast de vermelding van je je begin- en eindsalaris kun je eveneens een lijst maken van alle andere voordelen die na verloop van tijd hebt ontvangen in je vorige functie. Hierbij zou je onder andere kunnen denken aan: bonussen of andere extraatjes die je voormalige werkgever je toe heeft gestopt. Het delen van deze informatie met je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek zal andere manieren laten zien waarop je vorige werkgever je zijn, of haar, waardering wilde tonen.

Verder zul je eveneens rekening moeten houden met het feit dat er beter geen grote veranderingen in de verantwoordelijkheden plaatsgevonden moeten hebben als er een salarisverhoging werd toegekend. Dit zal namelijk laten zien dat je voormalige baas je werk wist te respecteren en je heeft beloond met nieuwe kansen.

Ten slotte dien je eventuele inconsistenties in je salaris uit te kunnen leggen, bijvoorbeeld op het moment dat je salaris om welke reden dan ook is verlaagd. Wellicht ben je overgestapt naar een parttime baan, terwijl de grootte van je gezin toenam, of je salaris daalde, terwijl een aantal andere vormen van compensatie (zoals verzekeringen en andere voordelen) toe waren genomen. Je dient dit echter zo te brengen dat je aan kunt tonen dat je voormalige werkgever je nog steeds beschouwde als een gewaardeerd teamlid en dat er bij de bepaling van de hoogte van je salaris voldoende rekening is gehouden met het werk dat je hebt uitgevoerd.

Voorbeelden van correcte antwoorden

  • Mijn eerste salaris was X euro en mijn laatste salaris was Y euro. Hierbij is echter geen rekening gehouden met de zes bonussen die ik heb ontvangen in de loop van mijn carrière bij deze werkgever.
  • Mijn eerste salaris was X euro. In de loop der jaren heb ik meer verantwoordelijkheden gekregen, zoals het managen van mijn eigen team en een aantal lopende projecten. Als gevolg van deze toename van de verantwoordelijkheid kwam mijn laatste salaris op Y euro te liggen.
  • Toen ik begon te werken bij het bedrijf als een fulltime ​​schrijver, bedroeg mijn salaris was X euro. Na verloop van tijd werd dat salaris echter verhoogd tot Y euro. Deze salarisverhoging was voor een groot deel te wijten aan mijn succesvolle aandeel dat in het binnenhalen van subsidies. Toen ik echter parttime ben gaan werken, is mijn salaris teruggebracht naar Z euro. Maar ik bleef wel elk jaar bonussen en andere voordelen ontvangen voor mijn uitzonderlijke goede werk.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.