Maandag vertrok een vrachtschip uit China richting Singapore, vanwaar het richting Brazilië zal varen. Wat vooral opvalt, zijn de twee enorme zeilen waar het mee is uitgerust. Volgens het bedrijf dat deze zogenaamde ‘WindWings’ heeft besteld, zouden die de CO2-uitstoot van de reis met maar liefst 30 procent kunnen verminderen.
De essentie: De Pyxis Ocean, een schip dat gecharterd werd door de Amerikaanse multinational Cargill, is uitgerust met twee zeilen die gemaakt zijn van hetzelfde materiaal als windturbines. Het bedrijf hoopt dat de technologie de scheepvaart kan decarboniseren.
- Tijdens de test zal onderzocht worden hoe effectief zeilen zijn om vrachtschepen milieuvriendelijker te maken. Volgens Cargill hebben die het potentieel om de uitstoot van een vrachtschip doorheen zijn leven met 30 procent te verminderen. Het schip zal zo’n zes weken onderweg zijn.
- De Pyxis Ocean wordt nog altijd voornamelijk voortgestuwd door dieselmotoren. Ook op dat vlak heeft de maker van het schip, Mitsubishi Corporation, al veel vooruitgang geboekt op vlak van milieuvriendelijkheid. De huidige generatie schepen verbruikt volgens het bedrijf nu al 31 procent minder brandstof vergeleken met de eerste modellen die begin deze eeuw op de markt kwamen.
- Volgens de maker van de zeilen, BAR Technologies, kan elk zeil anderhalve ton brandstof per dag besparen. Dat vermindert de uitstoot van een schip met vijf ton CO2 per dag, per toegevoegd zeil. Dat is meteen ook de reden dat John Cooper, CEO van het bedrijf, gelooft dat de technologie snel zal doorbreken. “Ik voorspel dat tegen 2025 de helft van de nieuwe schepen zal worden besteld met windaandrijving”, vertelde hij aan de BBC.
- Indien het experiment succesvol blijkt, wil Cargill nog eens tien schepen uitrusten met de technologie.
Moeilijk te decarboniseren sector
De cijfers: Wereldwijd is de scheepvaart verantwoordelijk voor zo’n 2,9 procent van de CO2-uitstoot. Hoewel de sector al plannen heeft om te decarboniseren, is dat niet zo evident. Behalve zeilen zijn er nog een aantal oplossingen die worden overwogen.
- De makkelijkste manier om de CO2-uitstoot te verminderen, is door andere brandstoffen te gaan gebruiken. Er worden verschillende zaken getest, van (groene) waterstof en biobrandstoffen tot methanol.
- Er wordt voor korte afstanden zelfs gekeken naar elektrisch varen. In 2021 werd in Nederland voor het eerst zo’n schip in dienst genomen. De Alphenaar vaart tussen Alphen aan den Rijn en Moerdijk en is uitgerust met een verwisselbare batterij in een container.
- Voor langere afstanden is batterijtechnologie echter niet zo praktisch. Met twee batterijen kan een schip als de Alphenaar zo’n 50 tot 100 kilometer varen.
(nd)