Vraag tijdens een sollicitatiegesprek: kun je iets over jezelf vertellen dat niet op je CV staat?

Op het ogenblik dat je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek voor een nieuwe job, wil een werkgever uiteraard graag met je doornemen wat je allemaal op je CV hebt gezet. Dit om een zo volledig mogelijk beeld van je te kunnen vormen. Om dat beeld echter nog meer compleet te maken, kan je gesprekspartner ook nog meer over je achtergrond te weten willen komen aan de hand van informatie die je niet op je CV hebt geplaatst. De werkgever zal op die manier [proberen te achterhalen welke persoon er precies schuilgaat achter het opgesomde arbeidsverleden om zo te bepalen of je een goede match bent voor de vacante baan en eveneens of je binnen het bedrijf zult passen. 

Hoe kun je vragen beantwoorden over informatie die niet op je CV staat?

Een manier voor een werkgever om een goed beeld van je achtergrond te krijgen is om je een open vraag te stellen zoals: “Kun je me iets meer over jezelf vertellen dat niet op je CV staat.” Deze vraag kun je dan ook zeker beschouwen als een uitgelezen kans om de meest boeiende informatie over jezelf te bespreken die je niet op je CV hebt vermeld. In een heleboel gevallen zal deze vraag als een vervolgvraag worden gesteld op één van de meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek ” Kun je me iets over jezelf vertellen?” Voor je gesprekspartner kunnen dergelijke vragen, die verder in je achtergrond gaan spitten, je een kans bieden om meer te vertellen over je persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die je een ​​succesvolle werknemer zullen maken op het moment dat je in eenmaal dienst wordt genomen.

Mogelijkheid 1: Deel een sterkt punt van jezelf dat niet op je CV staat

Vóór elk sollicitatiegesprek dat je gaat voeren, moet je de meest belangrijke sterke punten die betrekking hebben op jezelf (en die je aan wilt halen tijdens dit belangrijke gesprek) tot in detail uitpluizen. Dit soort vraag kan immers een uitstekende opening zijn om een persoonlijke kwaliteit te benadrukken die niet op je CV staat vermeld. Zo kan bijvoorbeeld het spreken in het openbaar een belangrijke functie-eis zijn voor de baan waar je voor solliciteert. Je mag dan weliswaar niet in de gelegenheid zijn gesteld om voor grote groepen te spreken gedurende je arbeidsverleden, maar toch kun je antwoorden dat je lid bent geweest van de debatclub op bijvoorbeeld je middelbare schoolt, je eveneens uit wist te blinken in het geven van presentaties als onderdeel van de teamprojecten op school, je een toespraak hebt gehouden tijdens een vrijwilligersdiner of je een marketingwedstrijd hebt gewonnen als een ondergekwalificeerde medewerker.

Mogelijkheid 2: Deel een sterke kant van immateriële aard

Het bespreken van een aantal immateriële sterke punten van je achtergrond is een solide manier om deze vraag te beantwoorden. Je CV moet immers al een lijst van de prestaties en vaardigheden bevatten die je gebruikt om je persoonlijke doelen te kunnen halen. Het is echter wel zo dat individuele eigenschappen, zoals persoonlijke kwaliteiten die ook ingezet kunnen worden op de werkvloer, erg moeilijk op te nemen zijn in een CV. Je zou dus kunnen bijvoorbeeld iets kunnen zeggen om je sterke werkethiek te benadrukken, zoals: “U kunt op mijn CV nalezen dat mijn verkoopteam zijn jaarlijkse doelstelling van 15 procent steeds weer behaald. Een van de sleutels tot dat succes was mijn persoonlijke bereidheid om meer omzetgesprekken met het personeel te voeren en zo te helpen om belangrijke deals te sluiten met grote klanten. Dit betekende weliswaar dat ik vaker tot laat in de avond aan het werk was, omdat ik dan mijn administratieve taken nog af diende te maken, maar het was de moeite zeer zeker meer dan waard.”

Mogelijkheid 3: Leg uit waarom je de baan wilt hebben

Werkgevers maken zich in de regel even druk over de motivatie die je aan kunt voeren voor het kiezen voor een bepaald soort werk, als over je persoonlijke kennis en vaardigheden. Dus dit soort vragen zal je absoluut de mogelijkheid bieden om uit te leggen waarom je de job wilt hebben en welke aspecten van de functie je het meest aanspreken. Je kunt tijdens de beantwoording van deze vraag bijvoorbeeld prima benadrukken waarom je geïnspireerd geraakt bent om te gaan solliciteren naar deze functie. Tevens kun je uitleggen dat je bereid bent om veel energie te willen investeren in het bedrijf zodra je eenmaal in dienst bent genomen. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een functie die veel betrokken is bij de fondsenwerving van een onderneming die zich bezighoudt met faciliteiten ten behoeve van medisch onderzoek, dan zou je kunnen vermelden dat je je verbonden voelt tot het ontwikkelen van medisch onderzoek omdat je moeder of vader werkzaam was als arts en je verhalen vertelde over patiënten die te kampen hadden met een slopende ziekte.

Mogelijkheid 4: Deel iets persoonlijks

Tot slot kun je deze kans benutten om een ​​hobby of interesse aan te halen die een positief beeld zou kunnen geven van je karakter of waardoor je een onvergetelijke kandidaat zou kunnen worden ion de ogen van de werkgever. Deze aanpak zal overigens het meest logisch zijn op het ogenblik dat je al je kennis en ervaring ten aanzien van de baan, maar ook je motivaties om voor deze functie te kiezen voldoende over hebt weten te brengen op je gesprekspartner. Indien je bijvoorbeeld solliciteert voor een baan die voor een groot deel van het intellectuele denkvermogen nodig heeft, dan kun je je passie voor schaken aanhalen, of wanneer een baan fysieke eisen aan je stelt juist vermelden dat je sterk geïnteresseerd bent in bergbeklimmen.

Wat kun je beter niet aanhalen in je antwoord?

Deze vraag is dan wel open, maar dat wil niet zeggen dat een antwoord alleen maar correct kan zijn. Hieronder hebben we om die reden dan ook een aantal dingen op een rijtje gezet om te voorkomen dat je een antwoord geeft dat je beter achterwege had kunnen laten:

  • Door blijven ratelen of te lang door blijven praten: Door rustig de tijd te nemen en eveneens rustig te blijven praten als je je antwoord geeft, kun je voortdurend je gedachten blijven ordenen. Je wilt bovendien niet dat je een monoloog gaat houden van meerdere paragrafen als je deze vraag beantwoord. Bij voorkeur zorg je er dan ook voor dat je je antwoord duidelijk en zo geordend mogelijk formuleert. 
  • Herhalen wat er op je CV staat: Je gesprekspartner heeft je CV immers al gelezen en is nu juist geïnteresseerd in iets anders dan wat hierop vermeld staat. Je kunt weliswaar een overzicht geven van je carrière, maar er verder voor zorgen dat je meer vertelt over jezelf dan de feiten die je op je CV hebt staan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je gesprekspartner te wijzen op de reden waarom je juist deze weg bewandeld. Tevens moet je ervoor zorgen dat je je concentreert op de hoogtepunten en dat je niet stil blijft staan bij het begin van je carrière, die niet echt relevant zijn voor de functie waar je momenteel voor solliciteert. 
  • Te veel informatie willen delen: Het is vaak fijn om over hobby’s en passies te kunnen praten, maar tijdens een sollicitatiegesprek moet je er wel rekening mee houden dat je gesprekspartner echt het meest geïnteresseerd zal zijn in je prestaties ten aanzien van je werk. Te persoonlijke antwoorden dien je dan ook zeker te vermijden, maar ook interesses of hobby’s die je in een minder gunstig daglicht zullen plaatsen als potentiële werkgever dien je achterwege te laten tijdens de beantwoording van deze vraag. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.