Vraag naar fysiek goud en zilver overtreft papieren handel, Comex onder druk


Key takeaways

  • 62 ton goud en 1.303 ton zilver werden geleverd sinds Thanksgiving.
  • De theorieën achter de massale leveringen variëren van een robuuste vraag in Azië tot aanbodbeperkingen en een voorkeur voor tastbare beleggingen in edelmetaal.
  • Westerse financiële markten kunnen te maken krijgen met slinkende fysieke goudvoorraden en aanzienlijke prijsaanpassingen.

De recente stijging in Comex leveringen sinds Thanksgiving heeft golven door de goud- en zilvermarkten gestuurd en benadrukt potentiële verschuivingen in de wereldwijde handel in grondstoffen. Er is maar liefst 62 ton goud en 1.303 ton zilver geleverd, aantallen die de typische verwachtingen overtreffen voor een derivatenmarkt die niet traditioneel gericht is op fysieke activa.

Deze ongewone activiteit leidt tot speculatie onder analisten over de onderliggende redenen achter deze enorme leveringen. Theorieën variëren van een robuuste vraag in Azië, waar centrale banken actief goudreserves accumuleren, tot mogelijke aanbodbeperkingen en een groeiende voorkeur van wereldwijde investeerders voor tastbare beleggingen in edelmetaal.

Markttrends

Sommige experts denken dat deze trend meer kan betekenen dan een tijdelijke marktfluctuatie. Zij suggereren dat de Westerse financiële markten te maken kunnen krijgen met slinkende fysieke goudvoorraden, waardoor in de nabije toekomst mogelijk aanzienlijke prijsaanpassingen nodig zijn. Er is met name een toenemende interesse van Aziatische en opkomende beleggers die op zoek zijn naar fysiek goud. Deze vraag wordt aangewakkerd door instellingen zoals Chinese en Russische banken die goudspaarrekeningen aanbieden, waardoor alternatieve kanalen voor edelmetaalaankopen ontstaan die niet worden meegenomen in traditionele marktgegevens.

Verwachting voor de markt

De grote hoeveelheden leveringen in de Comex sinds Thanksgiving brengen echter ook andere uitdagingen met zich mee. De Comex, als primaire marktplaats voor futurescontracten, staat onder toenemende druk door de groeiende vraag naar fysiek goud en zilver. Deze situatie heeft gevolgen voor de stabiliteit van de futuresmarkt. Door de toenemende vraag naar fysiek goud en zilver kunnen de futuresmarkten niet altijd voldoen aan de vraag naar daadwerkelijk edelmetaal. Dit veroorzaakt spanning op de Comex, die voornamelijk gericht is op papieren contracten.

Terwijl de markt zich blijft ontwikkelen, verwachten experts potentiële prijsstijgingen voor zowel goud als zilver. Deze toename van de fysieke vraag kan de traditionele aanvoerkanalen overtreffen, waardoor de prijzen verder zullen stijgen. De massale Comex leveringen zouden meer kunnen zijn dan een voorbijgaande trend; ze zouden een fundamentele verschuiving kunnen betekenen in de wereldwijde grondstoffenmarkten en een nieuw tijdperk kunnen inluiden voor de waardering en handel in edelmetalen op internationale schaal, waarbij de traditionele papierhandel steeds meer onder druk komt te staan door de vraag naar fysiek metaal.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.