“Digitale platforms als Amazon zijn mogelijk een tijdelijke architectuur en kunnen op korte termijn verdwijnen”

“Digitale platforms als Amazon zijn mogelijk een tijdelijke architectuur en kunnen op korte termijn verdwijnen”
Bill Gates (Foto :Jemal Countess/Getty Images for TIME)

Zijn digitale platforms slechts een voorbijgaande architectuur, al verouderd en bestemd om binnenkort te verdwijnen? Die suggestie deed Microsoftstichter en voormalig CEO Bill Gates recentelijk. Moeten we zijn voorspellingen serieus nemen? Gates speelde al vaker voortrekkersrol op het gebied van technologische veranderingen.

In het nieuws. Bill Gates suggereert dat digitale platforms mogelijk een tijdelijke architectuur zijn en op korte termijn kunnen verdwijnen. Dat zei hij recent ter gelegenheid van de AI Forward 2023-conferentie.

De details. Volgens Gates bieden digitale platforms als Amazon efficiëntievoordelen ten opzichte van fysieke kanalen en is hun succes gebaseerd op lagere transactiekosten dankzij 3 hefbomen:

  1. Online toegang tot een enorm aanbod, zonder verplaatsing.
  2. Tools om de besluitvorming te vergemakkelijken, zoals prijzen vergelijken en AI.
  3. Logistieke optimalisatie van opslag en levering via robotisering, AI, etc.

Online retailers verliezen het fundament van hun concurrentiepositie

Zoom in. Maar… Gegeneerde AI kan het hele ecosysteem van platforms overhoop halen. Platformreuzen zouden hun directe relatie met de klant en data verliezen.

  • Neem als voorbeeld Amazon. Stel dat OpenAI zich ontwikkelt tot de voornaamste persoonlijke assistent voor consumenten, en daarbij klantvoorkeuren vastlegt.
  • In dat scenario zou Amazon zijn rechtstreekse toegang tot klantengegevens kwijtraken, en wellicht een commissie aan de AI-tool moeten betalen om verkeer naar zijn website te genereren.
  • Dit zou het voorspellende vermogen van de online retailer aantasten, dat nu juist het fundament vormt van zijn concurrentiepositie.

Ook de GAFAM zijn kwetsbaar voor technologische innovatie

Zoom out. Bill Gates herinnert ons er dus aan dat we nog niet aan het einde van het disruptieproces zijn en dat ook de almachtige GAFAM (Google – Alphabet – Facebook – Apple – Microsoft) kwetsbaar blijven voor technologische innovatie.

De Franse onderzoekssite Xerfi stelt enkele pertinente vragen bij deze ontwikkeling.

  • Als AI onze aankopen autonoom overneemt, waarop baseert het dan zijn beslissingen als ons eigen gedrag geen inzicht meer geeft in onze voorkeuren? Hoe integreert het nieuwe ontwikkelingen?
  • Als het verlangen om te kopen volledig in een black box van AI zit, hoe kan marketing dan nog inspelen op menselijke verbeelding en subjectiviteit om consumptie aan te zwengelen?
  • Een consumptiemaatschappij die het plezier van consumeren verliest? Waaraan besteden mensen hun vrije tijd als AI optimaal consumeert?

Conclusie. AI is een uitdaging voor platforms, maar zolang het een assistent is en geen complete vervanging van menselijke intelligentie, zal het de platforms hoogstens doen wankelen, niet doen verdwijnen.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.