Vooruitblik: ECB verhoogt rente vrijwel zeker met 50 basispunten

De Europese Centrale Bank zal de depositorente donderdag met 50 basispunten verhogen, van 2,00 naar 2,50 procent. Dat is de algemene verwachting van marktkenners in de aanloop naar het rentebesluit van de ECB.

Op komst: De ECB komt donderdag om 14.15 uur met zijn rentebesluit. Voorzitter Christine Lagarde komt een half uur later met een toelichting.

De verwachting: “Een renteverhoging van 50 basispunten lijkt een uitgemaakte zaak. Hoe ver en hoe snel de ECB daarna zal gaan, is nog onduidelijk”, aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

  • “Maar zolang de kerninflatie hardnekkig hoog blijft en de kerninflatieverwachtingen boven de 2 procent, zal de ECB de rente blijven verhogen”, aldus Brzeski, die zich moeilijk kan voorstellen dat de ECB de rente spoedig weer zal verlagen.
  • “De huidige marktverwachtingen voor renteverlagingen door de ECB in 2024 zijn voorbarig”, vindt Brzeski en zijn voor de ECB “een extra argument om hawkish te blijven”, volgens de ING-econoom.

De media-context: Persbureau Bloomberg meldde eerder deze maand dat de rente na februari in een lager tempo zou worden verhoogd. ECB-bestuurders, waaronder voorzitter Christine Lagarde, benadrukten de afgelopen tijd echter dat de bank niet op het punt staat het tempo van zijn renteverhogingen te verlagen zoals de Fed.

  • Verschillende bestuursleden hebben zich uitgesproken voor meerdere renteverhogingen met een half procentpunt in de komende maanden, en ECB-voorzitter Lagarde verklaarde tijdens het World Economic Forum in Davos in januari om “op koers te blijven” met renteverhogingen totdat de inflatie terugkeert naar de ECB-doelstelling van 2 procent”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.
  • Volgens de analisten ING draait het bij het rentebesluit van de ECB opnieuw om de communicatie. Brzeski: “Als de beleidsmakers van de ECB niet tevreden zijn over de manier waarop de financiële markten hun communicatie oppikken, moeten zij zich wellicht afvragen waarom dit gebeurt en nadenken over de boodschappen die zij hebben afgegeven.”

De economische context: In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de inflatie lijkt af te koelen, is dit in de eurozone nog niet het geval. De kerninflatie (zonder energie en onbewerkte voeding) stabiliseert op 5,2 procent.

  • De economie van de eurozone toont zich ondertussen opvallend weerbaar, meent econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. “Keerzijde van de medaille is echter dat de ECB hierdoor meer ruimte krijgt om de rente op te trekken.”
  • Als de ECB inderdaad de rente steviger verhoogt dan de Fed, dan zou dit de euro sterker maken ten opzichte van de dollar, verwacht beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

Meer