Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Niels Saelens gepubliceerd op om • 4 min lezen
Vooruit heeft een plan klaar om woningen betaalbaarder te maken. Dit maakt onderdeel uit van hun verkiezingsprogramma. Zo willen de socialisten de registratierechten verder verlagen voor wie een eigen woning koopt.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.
Waarom is dit belangrijk?
Ondanks de stijgende rente zijn de vastgoedprijzen in ons land nauwelijks gedaald. Daardoor hebben meer mensen problemen om een eigen huis of appartement te kopen. Tegelijk stijgen de huurprijzen.
In het nieuws: Vooruit wil het mes zetten in de registratierechten voor wie een eigen woning koopt.
De Vlaamse regering heeft deze legislatuur die belasting al verlaagd. Vandaag betaal je 3 procent registratierechten wanneer je een enige en eigen woning koopt. Voor 2022 was dat nog 6 procent.
Voor de aankoop van andere woningen, zoals een tweede verblijf, betaal je 12 procent registratierechten. Die taks is wel gestegen. Voorheen bedroeg die 10 procent.
Vooruit pleit nu voor een fiscale vrijstelling op de eerste schijf van 250.000 euro. Het deel van het aankoopbedrag dat boven de 250.000 euro ligt, wordt volgens het voorstel van de socialisten progressief belast: 3 procent voor de schijf tussen 250.00 en 450.000 euro en 6 procent voor de schijf boven de 450.000.
Ook een verdere verlaging van de notariskosten staat op de wenslijst. “Deze legislatuur verlaagden we met de federale regering de kosten al met 25 procent”, aldus Vooruit. “Vandaag worden echter nog steeds kosten en tarieven voor eenvoudige taken aangerekend die veel hoger liggen dan de werkelijke kosten. Daarom verbieden we de notarissen om nevenkosten voor opzoekingen en administratieve formaliteiten aan te rekenen. En vervangen we de wettelijk geregelde tarieven door maximumprijzen.”
Tegelijk willen de socialisten de registratiebelasting voor tweede verblijven verhogen van 12 naar 21 procent.
“Grote investeerders en projectontwikkelaars maken het voor een grote groep starters onmogelijk een eigen woning te kopen, zeker in onze centrumsteden”, klinkt het.
Geïnspireerd door Nederland
Details: Vooruit stelt nog enkele andere maatregelen voor. De partij heeft zich duidelijk laten inspireren door onze noorderburen.
Zo houden de socialisten ook een pleidooi voor een opkoopbescherming, naar het Nederlandse voorbeeld. De Nederlandse gemeenten krijgen sinds januari de mogelijkheid om een opkoopbescherming in te voeren. “Dat is een systeem waarbij huizen in dure woonbuurten enkel kunnen worden gekocht door wie er minstens 4 jaar zelf in gaat wonen”, verduidelijkt Vooruit.
Vooruit laat zich nog meer inspireren door Nederland. Net zoals bij onze noorderburen willen de socialisten de huurprijzen plafonneren op de marktconforme prijs. “Hiervoor rekenen we een marge van 10 procent bovenop “de huurschatter” van de Vlaamse overheid”, klinkt het.
De partij wil ook een verbod op huurprijsindexering voor woningen met een EPC-label E en F. “Verhuurders die hun woning aanbieden of verhuren aan hogere prijzen zullen zich moeten verantwoorden voor een huurcommissie. Zo betaalt de huurder altijd een faire prijs en stellen we paal en perk aan huisjesmelkers”, klinkt het.
De socialisten willen ook 115.000 sociale woningen bouwen tegen 2050 en een collectief systeem voor de renovatie van oude en slecht geïsoleerde woningen opzetten.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.