Wanneer je een toestel, zoals een smartphone koopt, geldt er een garantieperiode van (minstens) twee jaar. Het gaat hier om een Europese wetgeving. Rob Beenders (Vooruit), minister van Consumentenbescherming, gaat nu aan Europa vragen om de garantieperiode uit te breiden naar drie jaar.
Key takeaways
- Beenders wil de Europese garantieperiode uitbreiden van twee naar drie jaar.
- Volgens de minister gaat bijna 25 procent van de toestellen stuk in de periode tussen zes maanden en twee jaar na aankoop. Bijna 27 procent begeeft het tussen de twee en drie jaar na aankoop.
- De EU-lidstaten zijn vrij om zelf de garantieregels te verstrengen, zoals Spanje, maar dat wil de minister (momenteel) niet doen.
Duiding: Volgens de EU-wetgeving moeten verkopers de consument minstens twee jaar garantie bieden. Die periode gaat in op het moment van levering.
- Tijdens die periode is de verkoper verantwoordelijk wanneer het product niet goed blijkt te werken of niet overeenkomt met de omschrijving.
- Die garantie geldt voor alle lichamelijke roerende voorwerpen zoals auto’s, koelkasten, meubels, elektro,,..
- In dat geval kan de verkoper vier zaken doen:
- het product vervangen;
- het product herstellen;
- de aankoop ongedaan maken en de consument volledig terugbetalen:
- een korting geven.
- De meeste EU-lidstaten hanteren een zogenaamde “hiërarchie van schadeloosstellingen”. Dat betekent dat de consument eerst om reparatie moet vragen, of om vervanging als reparatie niet mogelijk of te duur is.
- Voor tweedehandsproducten mag een verkoper de garantietermijn inkorten tot minimaal 1 jaar. Hij moet de consument daarover wel vooraf duidelijk informeren.
Wettelijke garantie uitbreiden naar drie jaar
In het nieuws: Beenders gaat nu, zoals in het regeerakkoord staat, vragen aan Europa om de garantieperiode met een jaar uit te breiden. Dat zei hij aan het consumentenprogramma ‘WinWin’ op Radio2.
- “Een langere garantieperiode zou fabrikanten en verkopers moeten stimuleren om producten op de markt te brengen die langer meegaan”, klonk het. “Het komt ook het imago van de producent ten goede, want wie duurzame producten maakt, komt betrouwbaar over. Bovendien is het duurzamer, want het verkleint ook de afvalberg.”
- Volgens de minister gaat bijna 25 procent van de toestellen stuk in de periode tussen zes maanden en twee jaar na aankoop. Bijna 27 procent begeeft het tussen de twee en drie jaar na aankoop.
Opgemerkt: De Europese landen zijn vrij om de garantieregeling zelf uit te breiden.
- Spanje en Portugal hebben bijvoorbeeld al de garantieperiode uitgebreid naar drie jaar.
- Nederland hanteert een systeem waarbij er geen vaste beperking tot twee jaar van toepassing is. In plaats daarvan kijkt de Nederlandse wet naar de verwachte levensduur van een product. Zo bedraagt de garantierichtlijn voor een duurdere koelkast van 500 à 600 euro zes jaar. Kost ze minder dan 300 euro, dan is de richtlijn drie jaar.
- De consumentenorganisatie Testaankoop lijkt alvast voorstander te zijn van zo’n systeem. “Want 3 jaar lijkt niet lang genoeg voor producten zoals koelkasten, diepvriezers of auto’s, maar is misschien wel te lang voor kledij of telefoons”, zegt woordvoerder Laura Clays tegenover VRT NWS. “Dus een gedifferentieerde aanpak, met bijvoorbeeld 2 jaar voor kleren en 5 jaar voor auto’s, zouden wij het eerlijkst vinden.”
Kan België de garantieperiode zelf niet uitbreiden?
Zoom in: Beenders sluit op dit moment een verstrenging van de garantieregeling op nationaal niveau uit.
- “Dat zou betekenen dat die 3 jaar garantie enkel geldt voor producten die in ons land worden gemaakt. Maar consumenten kopen vaak over de landsgrenzen heen, dus ook Spaanse, Duitse of Franse producten. Het zou dus veel handiger en efficiënter zijn als we de langere termijn voor heel Europa kunnen invoeren”, aldus de minister.
- Volgens Beenders is het hoe dan ook ver van zeker dat Europa de garantieperiode zal uitbreiden. “Dit wordt sowieso geen traject dat binnen enkele maanden is afgelegd. We zien wel dat telkens het debat wordt gevoerd, het bedrijven aanzet om uit eigen beweging al beter te doen dan de huidige twee jaar.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.