Door de stijgende rentes zagen de banken het voorbije jaar hun winsten fors toenemen. Die extra winsten zijn al een tijdje een doorn in het oog van Vooruit. Na enkele mislukte pogingen om de minimumrente te verhogen, komt Vooruit nu op de proppen met een overwinstbelasting.
Vooruit wil de overwinsten van de banken belasten

Waarom is dit belangrijk?
De federale regering staat op het punt om aan de begrotingsgesprekken te beginnen. Het doel is om 1,2 miljard euro te besparen. Zoals altijd, heeft iedere partij haar eigen idee hoe die doelstelling gehaald kan worden. Vooruit kijkt in de richting van de banken.In het nieuws: Volgens Vooruit kan een overwinstbelasting voor banken 588 miljoen euro in het laatje brengen. Dat schrijft De Tijd.
- Het is niet de eerste keer dit jaar dat de socialisten hun pijlen richten op de banksector. Naar aanleiding van de discussie omtrent de lage spaarrentes heeft de partij (samen met Groen) de voorbije maanden enkele wetsvoorstellen op tafel gelegd om de minimale spaarrente op te trekken. Die voorstellen botsten uiteindelijk op een njet van zowel de Nationale Bank van België (NBB) als de Europese Centrale Bank (ECB). De toezichthouders waarschuwen dat dergelijke overheidsingrepen funeste gevolgen kunnen hebben voor de financiële stabiliteit van de sector.
- Maar de socialisten blijven vastberaden om iets te doen aan de extra winsten die de banken realiseren door het verstrakkende geldbeleid van de ECB. “Het kan voor ons niet dat de regering straks maatregelen neemt die de gewone man raken, terwijl de grootbanken – met een rendement op eigen vermogen van 14 procent – historische winsten maken”, aldus Melissa Depraetere, Kamerfractieleider voor Vooruit. “Het lijkt ons niet meer dan billijk van de banken een ernstige inspanning te vragen bij de begrotingsopmaak.”
Spanje belast tijdelijk de overwinsten van de banken
De details: Depraetere laat zich inspireren door Spanje. De regering van het zuiderse land heeft voor 2023 en 2024 tijdelijk zo’n overwinstbelasting voor banken ingevoerd.
- De overheid heft een belasting van 4,8 procent op de som van de nettorentemarge en de netto-opbrengst uit commissies. Volgens de fractieleider spijst die taks de Spaanse overheidskas met 3 miljard euro.
- Net zoals in Spanje wil vooruit werken met een vrijstelling zodat de kleinere banken buiten schot blijven. Die zou komen te liggen op 500 miljoen euro. “We willen de kleine spelers ontzien, want zij leveren wil inspanningen om de concurrentie te verhogen en de fysieke dienstverlening op peil te houden”, klinkt het. “De kleine banken ontzien zou niet mogelijk zijn als bij de begrotingsopmaak gekozen zou worden voor een klassieke verhoging van de bestaande bankentaks.”
Nog dit: Ook Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, is nog niet klaar met de banksector.
- Hij liet eerder deze week weten dat hij zijn plannen om in december een tweede staatsbon te lanceren nog niet heeft opgeborgen. “Als de (groot)banken de rentes niet verhogen, zullen we de spaarder opnieuw in beweging brengen met een nieuwe staatsbon. Zoals de vorige keer zal een verlaagde roerende voorheffing van toepassing zijn”, zei hij tijdens het Grote Gelddebat van VTM Nieuws. De regering kon bij de uitgifte begin deze maand net geen 22 miljard euro ophalen. (kg)