Voormalige spionnen verdienen massa’s geld aan seksschandalen in Hollywood

Black Cube, het bedrijf dat filmproducer Harvey Weinstein heeft ingeschakeld om klachten over seksueel wangedrag te ondermijnen, werd opgericht door Avi Yanus en Dan Zorella, twee gewezen officieren van de spionagedienst van het Israëlische leger.

Het bedrijf heeft zichzelf volgens getuigen de voorbije jaren een bijzonder sterke reputatie opgebouwd. Die zou zijn gebaseerd op diepgravend onderzoek en een nietsontziende jacht op de gewenste informatie. Black Cube heeft inmiddels kantoren in Tel Aviv, Parijs en Londen. Weinstein zou door tussenkomst van Ehud Barak, gewezen premier van Israël, met Black Cube in contact zijn gekomen. De faam van Black Cube werd definitief gevestigd toen de vastgoedmagnaten Vincent en Robert Tchenguiz de Israëliërs inschakelden om klachten van het Britse Serious Fraud Office (SFO) te ondermijnen. De broers Tchenguiz werden ervan verdacht een hand gehad te hebben in de teloorgang van de IJslandse bank Kaupthing. Het onderzoek van Black Cube leidde ertoe dat de Britse autoriteiten het dossier tegen de vastgoedmagnaten moesten opbergen. Bovendien volgden een openbare verontschuldiging en een compensatie van nagenoeg 6 miljoen dollar.

Afluisterpraktijken

Drie jaar geleden slaagde Black Cube er ook in een schadeclaim van 53 miljoen dollar tegen het mijnbedrijf Microgil te laten intrekken. Microgil was door de onderneming Caesarstone, fabrikant van quartz-producten, aangeklaagd wegens een dispuut rond leveringen. Het mijnbedrijf schakelde echter Black Cube in om de klacht te helpen afweren. Medewerkers van Black Cube beslisten medewerkers van Caesarstone af te luisteren. Tijdens een fietstocht met vrienden erkende één van die medewerkers dat klacht weinig sterke gronden had. Dat was meteen het einde van het dossier. In het dossier van Weinstein stelden medewerkers van Black Cube zich voor als journalisten en activisten om het vertrouwen van slachtoffers te winnen en verhalen te vinden die hun beweringen in diskrediet konden brengen.

Ongemakkelijk

In kringen van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, wordt inzet van Black Cube meestal niet als een probleem ervaren. “Zelfs Weinstein heeft het recht zich te verdedigen,” benadrukt Efraim Halevy, een gewezen directeur van de Mossad. Bovendien wordt aangevoerd dat voormalige medewerkers in de meest uiteenlopende beroepen terecht komen. Er wordt tevens op gewezen dat ook advocaten diensten leveren aan personen die van misdrijven worden beticht. Sommigen geven wel toe zich ongemakkelijk te voelen dat vroegere collega’s worden ingeschakeld om het gezicht te redden van een persoon die zich zwaar misdragen blijkt te hebben. Ook Roddy Boyd, chief executive van de Southern Investigative Reporting Foundation, getuigt tegenover de krant Los Angeles Times te vermoeden met werknemers van Black Cube te maken te hebben gehad. Hij maakt daarbij gewag van vreemd bezoek dat hij vorig jaar had ontvangen. De bezoekers gaven te kennen met een gelijkaardig initiatief te willen starten. Hun project zou worden gelanceerd in Hongkong en zou vooral politieke en zakelijke corruptie in Azië willen onderzoeken. “Uiteindelijk bleek van de plannen niets waar te zijn,” zegt Boyd. “Wel werd al snel duidelijk dat mijn bezoekers vooral op zoek waren naar informatie over een verzekeraar waarover ik enkele kritische artikels had geschreven.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20