Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon gearresteerd

Steve Bannon, een voormalige maar belangrijke adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, is aangehouden. Volgens Amerikaanse media wordt hij ervan verdacht campagnegeld te hebben verduisterd.

Behalve Bannon zijn er nog drie andere verdachten opgepakt, laat de openbare aanklager van New York weten in een persbericht. Ze zouden ‘honderdduizenden dollars’ van ‘honderdduizenden donoren’ in hun eigen zak gestoken hebben. De slachtoffers dachten dat hun geld gebruikt zou worden om een grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico te financieren. Via online crowdfunding heeft ‘We Build The Wall’, want zo heette het project, 25 miljoen dollar opgehaald.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie ging Bannon aan de haal met meer dan 1 miljoen dollar, waarmee hij verschillende persoonlijke uitgaven dekte. De 66-jarige Amerikaan moet later voor de rechtbank verschijnen en wordt aangeklaagd op verdenking van fraude en witwaspraktijken. Dat kan hem een celstraf van maximaal 40 jaar opleveren, als hij op beide aanklachten schuldig wordt bevonden.

De befaamde muur is een verkiezingsbelofte van de Amerikaanse president. Zakenman en ex-militair Steve Bannon begeleidde de kiescampagne van Trump en werd nadien topadviseur in het Witte Huis. Een tijdlang gold hij als één van de machtigste en invloedrijkste figuren in de Amerikaanse politiek, maar in 2017 viel Bannon in ongenade. Eind augustus nam hij ‘in onderling overleg’ ontslag, waarna hij in een tijdschrift natrapte dat ‘het presidentschap van Trump voorbij was’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20