Key Takeaways
- Het voorlopige begrotingssysteem is verlengd tot juni, zodat de overheidsuitgaven door kunnen gaan.
- De regering stelde geen volledige federale begroting voor 2025 op vanwege langdurige besprekingen over de regeringsvorming. Daarom wees ze via een systeem van “voorlopige twaalfden” elke maand een twaalfde van de begroting van het vorige jaar toe.
- De nieuwe regering is van plan om medio april een volledige federale begroting in te dienen, maar tot die tijd kunnen er geen extra uitgaven worden goedgekeurd.
De Belgische begrotingscommissie heeft het systeem van de voorlopige begroting verlengd tot juni. Dankzij deze verlenging gaan de overheidsuitgaven door terwijl de regering de nieuwe federale begroting afrondt. Dat schrijft Belga.
Door de langdurige besprekingen over de vorming van de regering is er geen volledige begroting voor 2025 opgesteld. Daarom past België een systeem van “voorlopige twaalfden” toe, waarbij de regering elke maand een twaalfde van de begroting van het vorige jaar toewijst. Deze tijdelijke maatregel gold aanvankelijk voor januari tot maart en is nu verlengd om verstoringen van essentiële overheidsdiensten zoals pensioenen en ambtenarensalarissen te voorkomen.
Federale begroting tegen half april
De nieuwe regering, onder leiding van premier Bart De Wever, is van plan om tegen half april een volledige federale begroting in te dienen. Tot die tijd kunnen er echter geen extra uitgaven worden goedgekeurd. Hierdoor worden geplande Defensie-investeringen en besparingsmaatregelen uit het regeerakkoord in de ijskast gezet.
Het voorstel, onder leiding van minister van Begroting Vincent Van Peteghem, kreeg de steun van de regerende coalitiepartijen: N-VA, CD&V, Les Engages, MR en Vooruit. De PS en Open VLD stemden ook voor. Het Vlaams Belang en de PVDA waren tegen de maatregel, terwijl Groen zich van stemming onthield. De verlenging moet nog goedgekeurd worden door het volledige parlement.
Negatieve impact
Critici beweren dat de verlenging van het begrotingssysteem cruciale beslissingen uitstelt. Het Vlaams Belang benadrukte dat de voorgestelde militaire investeringen van minister van Defensie Theo Francken nog niet zijn opgenomen. Groen benadrukte de noodzaak van voldoende middelen voor mentale gezondheidsinitiatieven in stedelijke gebieden, terwijl PVDA erop wees dat deze maatregelen mogelijk een negatieve impact hebben op gezinnen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!