Enkele maatregelen regering-De Wever kunnen impact hebben op jouw loonpakket: hoe kan eventuele aanpassingen bespreken met je werkgever?

De regering-De Wever wil werkgevers de kans geven om hun medewerkers hogere maaltijdcheques toe te kennen. Dat betekent wel dat enkele andere extralegale voordelen op de schop gaan. Zo verdwijnen onder meer de eco- en cultuurcheques. “Dit dwingt werknemers om hun loonpakket kritisch te herbekijken en waar nodig bij te sturen”, zegt Grégory Renardy, managing director bij rekruteringsbedrijf Michael Page, tegenover onze site. Hij geeft enkele tips hoe je het verlies van bepaalde extralegale voordelen kunt compenseren.


Key takeaways

  • In het regeerakkoord van de Arizona-partijen zitten meerdere maatregelen die een impact kunnen hebben op jouw loonpakket.
  • Het is de bedoeling om het nettoloon de komende jaren een boost te geven, maar er verdwijnen wel enkele extralegale voordelen, of ze worden gewijzigd.
  • Daarom kan een gesprek met je werkgever over jouw loonpakket zich opdringen. “Het is belangrijk om zo’n gesprek goed voor te bereiden”, zegt Renardy.

Context: Zoals je eerder al op onze site kon lezen neemt de regering-De Wever enkele maatregelen die een impact kunnen hebben op jouw verloningspakket.

  • Eerst het goede nieuws: werkgevers zullen binnenkort de kans krijgen om hun werknemers hogere maaltijdcheques te geven. In een eerste fase zal het maximale bedrag stijgen van 8 tot 10 euro. Uiteindelijk zullen de werkgevers via die weg hun medewerkers een fiscaal voordelig extraatje van 12 euro per gewerkte dag kunnen geven.
    • Daar staat wel tegenover dat de andere bestaande cheques, zoals de ecocheques, binnenkort zullen verdwijnen.
  • Er staat ook een hervorming van het mobiliteitsbudget en een nieuw systeem voor overuren gepland.
  • Volgens Renardy dwingen al die hervormingen de werknemers om hun verloningspakket kritisch te herevalueren.

Hoe onderhandel je over je loonpakket?

Duiding: Voor veel werknemers blijft het een taboe om over het loon te spreken met de werkgever. Daarom geeft Renardy in een gesprek met onze site enkele tips over hoe je slim kunt onderhandelen over het loonpakket.

  • “De klassieke strategie blijft van toepassing: vermijd om als eerste een bedrag of alternatief voordeel te noemen tijdens de onderhandelingen“, steekt hij van wal. “Zorg in plaats daarvan dat je werkgever als eerste een alternatief noemt en kijk dan of het in lijn ligt met wat jij voor ogen had. Als je werkgever erop staat dat je zelf met een voorstel komt, kan je de bal teruggooien door te zeggen ‘Ik sta open voor een competitief aanbod.”

Een stappenplan om een loonbespreking vlot te laten verlopen

Zoom in: Hij benadrukt daarbij dat het belangrijk is om een gesprek met de manager over het loonpakket voor te bereiden. De topman van Michael Page stelt voor om met een stappenplan te werken.

  • Om te beginnen adviseert hij om na te gaan hoe marktconform jouw verloning is. Online kan je meerdere salarisgidsen raadplegen, waaronder die van Michael Page of de Salariskompas van Jobat.be.
  • Voorts adviseert Renardy om te controleren hoe goed het bedrijf en bij de uitbreiding de sector het doet. “Door op de hoogte te zijn van deze factoren kan je de onderhandelingen over loonsverhoging of extra voordelen aangaan vanuit een holistisch en goed geïnformeerd standpunt”, klinkt het.
  • “Om vanuit een sterke positie te kunnen onderhandelen, dien je je toegevoegde waarde aan de onderneming in kaart te brengen”, gaat hij verder. “Maak een aantekening van de recente door jou gevolgde trainingen op behaalde kwalificaties, evenals je belangrijkste prestaties en de wijze waarop de onderneming hiervan heeft geprofiteerd. Geef voorbeelden van verantwoordelijkheden die je buiten je gewoonlijke functie op je hebt genomen.”
  • Daarnaast raadt hij aan om jouw werkgever eraan te herinneren hoelang je al actief bent voor de onderneming en hoe jouw functie zich door de loop van de tijd heeft ontwikkeld. “Praat over je belangrijkste prestaties en benadruk dat je niet onmiddellijk een antwoord nodig hebt. Er is namelijk vaak interne afstemming nodig”, aldus de expert.
  • “Het krijgen van een loonsverhoging of andere voordelen is van vele factoren afhankelijk, waaronder van zaken die buiten de macht van je manager liggen”, voegt hij eraan toe. “Het is goed om een alternatief niet-financieel plan te hebben, zoals studietijd of tijd voor het volgen van een (interne) opleiding. Als je een goed doordacht alternatief hebt voor een loonsverhoging, is de kans groter dat je de bespreking zonder teleurstelling afsluit.”

Extralegale voordelen

Vergeet niet: Tot slot benadrukt hij dat je niet alleen aandacht moet hebben voor het loon.

  • Werkgevers kunnen je inkomen immers ook een boost geven door extralegale voordelen toe te kennen, waaronder een aanvullend pensioen, hospitalisatieverzekering of mobiliteitsplan. Sommige extra’s kunnen je dan weer helpen om de balans tussen privé en werk te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een flexibele werkregeling.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.