Voordelen van borstvoeding worden drastisch overschat

Een nieuwe wetenschappelijke studie in ‘Social Science & Medicine’ bevestigt wat experts als professor Michael Kramer, Hanna Rosin en professor Joan B. Wolf al jaren verkondigen: dat de voordelen van borstvoeding enorm overschat worden.

Eerdere studies over borstvoeding kwamen al tot gelijkaardige conclusies, maar werden steevast in twijfel getrokken omdat men er niet in slaagde om externe factoren als leeftijd, etniciteit, inkomen en nog andere potentieel belangrijke variabelen statistisch te controleren.

De nieuwe studie kon dat echter wel. Hoofdauteur professor Cynthia Colen analyseerde gegevens over 8.000 kinderen tussen de vier en de veertien jaar. Ze concentreerde zich dan op de ongeveer 2.000 ‘discordante broers en zussen’ onder hen – nauwe verwanten die in hun prille kindertijd op een verschillende manier werden gevoed (de ene met de fles en de andere met de borst).

Colen en haar team maten bij deze kinderen elf specifieke zaken: BMI, obesitas, astma, hyperactiviteit, ouderlijke band en verschillende maatstaven van intelligentie.

Een eerste vergelijking onder families die borstvoeding gaven met families die dat niet deden, wees uit dat kinderen uit de eerste families significant beter scoorden op de elf tests. ‘Maar dat is niet het hele verhaal,’ aldus Colen, ‘want moeders die borstvoeding geven, zijn immers gemiddeld rijker en hoger opgeleid.’

Een tweede vergelijking bij kinderen in één en hetzelfde gezin die op een verschillende manier werden gevoed (de ene met de fles en de andere met de borst), gaf geen statistisch significante verschillen aan bij tien van de elf tests. De enige uitzondering was de astmatest: kinderen die borstvoeding hadden gekregen bleken een lichtjes hoger risico op astma te hebben.

Borstvoeding is helemaal niet slecht, maar verdient niet de aandacht en het respect die het krijgt in onze maatschappij, concluderen de onderzoekers.

De socio-culturele druk op moderne vrouwen om hun kinderen absoluut borstvoeding te geven is volgens de studie ongepast. “Laat ons gewoon wat realistischer zijn over wat borstvoeding wel en niet doet,” besluit Colen:(Via: Slate)