Vooral migratie zal ervoor zorgen dat bevolking in Vlaanderen toeneemt

Vooral migratie zal ervoor zorgen dat bevolking in Vlaanderen toeneemt
Asielzoekers bevestigen een overheidsgebouw in Brussel – HATIM KAGHAT/Belga/AFP via Getty Images

De bevolking in Vlaanderen zal tussen 2023 en 2070 toenemen, terwijl deze in Wallonië en Brussel zal afnemen. Dat komt vooral door migratie, want het geboortecijfer daalt.

Waarom is dit belangrijk?

Het migratievraagstuk blijft een lastig gegeven. Ook politiek is er veel onenigheid over het gegeven. De cijfers voorspellen een groei in migratie, wat betekent dat het thema belangrijk zal blijven.

In het nieuws: Het Federaal Planbureau verwacht van nu tot 2070 een bevolkingsgroei van 17 procent in Vlaanderen.

  • De grootste reden daarvoor is migratie: het migratiesaldo (de immigraties min de emigraties) stuwt het bevolkingscijfer omhoog. Het natuurlijk saldo (de geboortecijfers min de sterftecijfers) draagt steeds minder bij aan die toename. Vanaf 2040 zal migratie zelfs volledig verantwoordelijk zijn voor de bevolkingsgroei.
    • Er zou wel een stabilisering volgen: er zullen de komende jaren zo’n 160.000 immigranten bijkomen, terwijl er 130.000 mensen per jaar zullen emigreren.
    • Hoewel het natuurlijk saldo vanaf 2040 af zal nemen, blijft er een algehele groei.
  • Die aangroei zal zich concentreren in Vlaanderen. Wallonië zal een veel kleinere groei van 2 procent kennen, terwijl Brussel juist een afname zal kennen van de bevolking, met 4 procent. Tegen 2040 neemt ook de bevolking in Wallonië af, weet Bruzz.
  • In totaal zal heel België in 2070 12,9 miljoen inwoners tellen, zo berekende het Planbureau. Begin vorig jaar waren dat er nog 11,7 miljoen.

Genoteerd: Het geboortecijfer nam vorig jaar af.

  • De berekeningen van het Federaal Planbureau lijken kracht bij te worden gezet door cijfers van Statbel. Het aantal geregistreerde geboortes in 2023 ligt 4,3 procent lager dan het gemiddelde cijfer voor de jaren 2019-2022.
    • Ook hier zijn er grote regionale verschillen. In Vlaanderen en Wallonië was er een daling van respectievelijk 2,3 en 5 procent. Brussel kende een daling met maar liefst 12 procent.
  • Statbel merkt op dat dit om voorlopige cijfers gaat. Het wil nog geen conclusies verbinden aan de daling zoals die nu gerapporteerd wordt, en roept op tot verder wetenschappelijk onderzoek.
  • Het Federaal Planbureau van zijn kant verwacht wel dat het gemiddeld aantal kinderen per vrouw licht zal stijgen, van 1,5 nu naar 1,6 in 2035. Echter is dat cijfer ook een daling in vergelijking met eind jaren 2000, toen er nog gemiddeld 1,9 kinderen per vrouw waren.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.