Voor U wil verkiezingsuitslag in Brussel ongeldig laten verklaren

Het Brussels Parlement moet samenkomen om te bekijken of de verkiezingen in Brussel ongeldig moeten worden verklaard. Twee leden van Voor U dienden een klacht in.

In het nieuws: Frederic Convent en Dirk Berckmans, respectievelijk tweede en derde op de Brusselse Voor U-lijst, willen de verkiezingen ongeldig laten verklaren.

  • “In ons land keurt het parlement zelf de verkiezingsuitslag goed en is daarmee rechter en partij”, halen de twee aan. Volgens Convent en Berckmans kreeg België in juli 2020 voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg hierdoor een veroordeling voor het schenden van het recht op een eerlijk verkiezingsproces. “Het Brussels parlement heeft de regels sindsdien nog niet aangepast”, zeggen de twee. Vandaar dat ze klacht indienden.
  • Dinsdagmiddag stelt het Brussels parlement een commissie voor de geldigverklaring van de kiesverrichting samen, dat is een standaardprocedure. Daarna moeten de verkozen parlementsleden de eed afleggen.
  • In de commissie zal de klacht van beide heren behandeld worden, zo bevestigt de griffie van het Brussels parlement aan de nieuwssite Bruzz. Convent zal er zijn klacht uitleggen.
  • “Wij wensen vooral het signaal te geven dat (…) het tijd wordt om enkele democratische deficits aan te pakken”, geeft Convent aan. Want de manier waarop de stemming over de klacht verloopt, vindt Voor U ook niet goed. Zeven uitgelote parlementsleden moeten beslissen.
  • Daardoor is de kans dat de verkiezingen ongeldig worden verklaard, zeer klein. Ook federaal spande Voor U al een procedure aan, dat draait vooral rond de limieten rond de partijfinanciering voor nieuwe partijen en het feit dat de partij minder zichtbaar was in de media en op borden dan de gevestigde partijen. Net zoals de Brusselse collega’s hekelen de indieners de procedure waarmee de verkiezingen in België goedgekeurd worden. In laatste instantie willen ze de aandacht vestigen op fouten bij de organisatie, zoals de minderjarige kiezers die per ongeluk toch konden meestemmen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.