Uit het tweejaarlijkse onderzoek van Unizo omtrent e-commerce bleek dat de groei van de e-commerceactiviteiten in 2022 afnam. De concurrentie van grote, internationale spelers speelt hierin een rol, maar ook de beperkte omzet.
Voor slechts 4 op 10 handelaren in Vlaanderen en Brussel is e-commerce rendabel

Waarom is dit belangrijk?
Sinds de pandemie zit e-commerce in een versnelling. Het verandert de manier waarop we winkelen, maar het verandert ook de manier waarop bedrijven zich moeten organiseren.In het nieuws: Het ‘corona-effect’, die de online verkopen een ferme boost gaf, vlakt deels terug af. Om de concurrentiepositie van kmo’s te beschermen pleit Unizo voor een Europees verbod op gratis retourzendingen.
Vandaag verkoopt 51 procent van de handelaren in Vlaanderen en Brussel via een internetkanaal. In 2020 was dit nog 55 procent.
- Concurrentie van grote webshops wordt aangehaald als de grootste bedreiging. Daarna komen hoge kosten en gratis retour.
- Zes op de tien handelaren zegt geen gratis retourverzending aan te bieden. Van zij die dat wel aanbieden zegt drie op de vier dat het de winstgevendheid in grote of beperkte mate aantast.
- Daarnaast zijn de e-commerceactiviteiten gemiddeld goed voor slechts 5 procent van de omzet. Terwijl zaakvoerders in 62 procent van de gevallen zelf instaan voor het beheer van het online verkoopkanaal en alle bijhorende taken.
- Zes op de tien handelaren gaat akkoord met de stelling dat e-commerce geen volwaardig verkoopkanaal is, maar voornamelijk dient om reclame te maken.
- Opvallend: 16 procent van de handelaren heeft geen inzicht in de winstgevendheid van de e-commerce activiteiten.
Gebrek aan tijd en kennis
- Twee op drie consumenten koopt zowel online als offline. 80 procent geeft aan zich eerst online te informeren voor ze naar de winkel gaan. Voor handelaren is het dus positief om zich ook online te profileren en hun producten via meerdere kanalen aan te bieden.
- Het gebrek aan tijd en kennis wordt het meest door handelaren als reden gegeven voor het niet hebben van een webwinkel. “Op dit vlak is er een blijvende nood aan informatie, sensibilisering en objectief advies”, stelt het rapport.
- Unizo doet enkele beleidsaanbevelingen. Enkele opvallende zijn de volgende.
- Volwaardige controles en handhaving op het toepassen van de (nieuwe) Europese btw-regels, waar je vanaf een omzet in e-commerce van 10.000 euro het lokale btw-tarief van het land waar je particuliere klant woont, moet berekenen.
- Een digitaks voor buitenlandse ondernemingen.
- Europese verschillen op vlak van wetgeving en belasting aanpakken.
- Een Europees verbod op gratis retourzendingen.