In Gent heeft burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent) nog een week om een coalitie te vormen. Hij heeft Groen en N-VA nu een basisnota overhandigd, die toch opvallend rekening houdt met programmapunten van de Gentse N-VA.
Key takeaways
- Voor Gent doet in een nota voorstellen aan Groen en N-VA. De kartellijst wil het mobiliteitsbeleid helemaal anders.
- Groen komt met een tegenvoorstel waarin het terughoudender is met het schrappen van het mobiliteitsplan. Ook sociale woningen zijn een aandachtspunt.
- Voor Gent lijkt door de nota meer in de richting van N-VA te kijken. Een compromis met Groen lijkt dan weer verder af.
In het nieuws: De basisnota die Voor Gent voorlegt, is vooral anti-Watteeuw.
- Het omstreden circulatieplan van uittredend schepen Filip Watteeuw (Groen) moet anders of op bepaalde plaatsen zelfs helemaal weg. Dat was de verkiezingsbelofte waarmee N-VA naar de kiezer trok. Ook Voor Gent, een coalitie tussen Vooruit en Open Vld, hamerde op veranderingen voor mobiliteit.
- Het is dan ook niet erg verwonderlijk dat de basisnota, die de VRT kon inkijken, spreekt over een onmiddellijke bijsturing van de plannen in Gentbrugge en Zwijnaarde. Een aantal maatregelen en knippen zouden verdwijnen. Het nut van de lage-emissiezone moet onderzocht worden en wordt afgeschaft indien het overbodig blijkt. De eerste bewonerskaart voor auto’s blijft gratis: ook een punt waar zowel N-VA als Voor Gent op hamerde.
- Daarnaast legde N-VA in de campagne de focus op de stadschuld. Met bijna een miljard euro eind 2023 lag de Gentse schuld drie keer zo hoog als in Antwerpen. Per inwoner heeft Gent een van de grootste schuldenlasten van Vlaanderen: 3.556 euro. In de basisnota van De Clercq is het afbouwen van die schuld dan ook een belangrijk punt. Om het goede voorbeeld te geven zal er een kleiner college van burgemeester en schepenen komen.
- Betaalbaar wonen was eveneens een belangrijke pijler voor alle drie de partijen. N-VA pleitte voor meer woningen tout court, terwijl Groen en Voor Gent vooral meer sociale woningen voorop hadden staan. De nota van Voor Gent wil beiden met elkaar verzoenen: meer sociale woningen én meer woningen op de privémarkt. Een andere maatregel zou een strengere aanpak van overlast in sociale woningen zijn, nog een vraag van N-VA.
- Maar de nota bevat toch ook groene accenten. Voor Gent stelt voor om het openbaar vervoer tot 18 jaar gratis te maken en wil werk maken van een eigen fietsdeelsysteem.
Direct knippen wegdoen kan niet voor Groen
De reactie: Groen komt met een eigen nota, waarin tegenvoorstellen staan.
- Voor Gent noemde de eigen nota “een trendbreuk” inzake het mobiliteitsbeleid. Groen wil zijn schepen Watteeuw niet afvallen maar stelt “een nieuwe aanpak” voor, schrijft Het Nieuwsblad. Over de lage-emissiezone en de bewonerskaart is Groen het eens met Voor Gent. De herziening van de mobiliteitsplannen in Gentbrugge en Sint-Amandsberg kunnen pas “in de eerste maanden van 2025” en niet direct, een knip in Zwijnaarde schrappen moet ook eerst bekeken worden.
- Groen verzet zich tegen het uitbreiden van de parkeerplaatsen met een toren in het Gentse Zuid en een autotunnel onder de Heuvelpoort richting het centrum. Het fietsdeelsysteem zou ook eerst grondiger onderzocht moeten worden voordat het ingevoerd kan worden.
- Bij Groen erkent men dat er “ook voor de middeninkomens meer gebouwd moet worden in Gent”, en dus niet enkel aan de lagere inkomens gedacht moet worden. Toch blijft de partij hameren op “vooral woningen voor gezinnen, senioren en kwetsbaren”. Voor Gent stelde in zijn nota voor om bouwgronden en woningen die de stad bezit te verkopen om er woningen op te bouwen die conform de markt zijn. Groen ziet dat niet zitten en wil dat de stad de grond in eigen bezit houdt om er zoveel mogelijk goedkope woningen op te bouwen.
- Als het gaat over de stadschuld, is Groen het eens met Voor Gent en N-VA om die af te bouwen, Maar de groenen waarschuwen dat besparingen bij de stadsdiensten moeten gebeuren in overleg met de vakbonden, “met extra zorg voor het personeel”. Ook blijft Groen voorstander van een aantal investeringen inzake klimaat- en natuurbeleid. De stad moet extra geld voorzien voor het energiezuinig maken van zijn eigen gebouwen, vindt Groen.
Is er nog ruimte voor overleg?
Om te volgen: Kunnen Voor Gent en Groen elkaar nog vinden of komt N-VA toch het Gents stadsbestuur binnen?
- De tekst van Voor Gent kleurt erg in het voordeel van N-VA. De vraag is of het kartel Vooruit-Open Vld zin heeft om in te gaan op de voorstellen van Groen of toch de eigen lijn blijft bewandelen. De Clercq praat maandag nog altijd verder met zowel N-VA als Groen. Dinsdag zou er mogelijk een beslissing vallen wie van de twee de coalitiepartner wordt.
- Groen lijkt in Gent nog weinig overlevingskansen te hebben. Watteeuw zou een bittere pil moeten slikken en zijn gevoerd beleid zien verdwijnen. Gelet op de teneur van de tekst van Groen lijkt hij zich nog ergens vast te klampen aan overleg. Voor Gent en N-VA willen de plannen ogenblikkelijk veranderen. Als Groen nog met Voor Gent wil besturen, zal Watteeuw allicht akkoord moeten gaan met de “trendbreuk” die Voor Gent wél wil.
- N-VA aan de andere kant moet dan wel een compromis met Voor Gent sluiten over het openbaar vervoer en de sociale woningen. Maar dat lijkt minder haaks te staan op de Voor Gent-nota dan de groene eisen.
- Ondertussen blijft er druk van buitenaf komen. Het Gentse culturele middenveld riep Voor Gent op om niet te besturen met N-VA, werkgeversorganisaties Voka en Unizo zien in N-VA juist wel een partner. Binnen het kartel Voor Gent zijn de meningen ook verdeeld: enkele Vooruit-kopstukken en De Clercq zelf hadden gezegd niet te zullen besturen met N-VA. Een aantal donkerblauwe liberalen willen vooral Groen de laan uit sturen. Aan De Clercq de keuze.