Oekraïne niet opgezet met speech von der Leyen, waarin ze details over oorlog prijsgeeft

Een video die Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen op Twitter gooide, zorgde voor wrevel in Kyiv. Ze verspreidde namelijk het dodental onder de Oekraïense troepen, dat volgens Kyiv zelfs fout is.

Waarom is dit belangrijk?

Inlichtingen zijn een belangrijke troef geworden in de oorlog. Hoe meer info over de vijand hoe beter, en het aantal gesneuvelde soldaten is dus ook een belangrijke indicatie hoe sterk de tegenstander er nog voor staat. Dat Oekraïne dus als de dood is voor het verspreiden van dit cijfer, is verstaanbaar.

In het nieuws: Ursula von der Leyen geeft aan dat 100.000 Oekraïense soldaten al sneuvelden. Kyiv zelf ontkent dit cijfer.

  • Ursula von der Leyen uploadde woensdag een video op Twitter. Daarin opperde ze de oprichting van een speciaal tribunaal voor Russische oorlogsmisdaden. Iets verder in de video praat ze over “100.000 slachtoffers onder de Oekraïense soldaten”, een cijfer dat door de Oekraïense legertop tot nog toe werd geheim gehouden. Daarnaast ligt het cijfer bijzonder hoog: aan Russische kant schat het Oekraïense leger dat bijna 90.000 soldaten sneuvelden, overal valt te horen dat de Oekraïense verliezen veel kleiner zijn.
  • De video van von der Leyen werd snel offline gehaald, en opnieuw geüploaded (zie de bijgeknipte video hieronder). Het fragment over de slachtoffers was er echter tussenuit geknipt. Dana Spinant, een woordvoerder van de Europese Commissie, kwam op Twitter met een verklaring voor het cijfer: “De gebruikte schatting, moest het aantal slachtoffers weergeven, zowel doden als gewonden, en was bedoeld om Ruslands brutaliteit te tonen.”

De reactie: Oekraïne was allerminst opgezet met de woorden van von der Leyen.

  • Een woordvoerder van de president gaf aan dat enkel de hoogste legercommandant, de defensieminister of de president zelf met updates over het aantal doden of gewonden kunnen komen. Zelensky zal zelf communiceren als hij het een gepast moment acht, maar Kyiv zou wel bij de EU navragen vanwaar diens informatie komt.
  • Volgens Oleksej Arestovitsj, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zouden er slechts 10.000 Oekraïense soldaten gesneuveld zijn in de strijd. Over het aantal gewonden gaf hij geen cijfer.
  • Enkele weken terug kwam ook Mark Milley met cijfers. Hij is de voorzitter van de Generale Staf van het Amerikaanse leger, en daarmee de hoogste in rang. Hij schatte dat in Oekraïne al 200.000 soldaten sneuvelden of zwaargewond raakten, in beide kampen samen. Het aantal burgerslachtoffers zou volgens de Amerikaanse generaal aantikken tot 40.000.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.