Von der Leyen: “Rusland afgesneden van financiële markten als het aanvalt”

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei tijdens de Veiligheidsconferentie van München dat Rusland zware economische sancties te verduren zal krijgen als het Oekraïne aanvalt.

De spanningen in Oekraïne lijken niet te gaan liggen. Rusland heeft momenteel een troepenmacht van 150.000 man verzamelt aan de grenzen met het land. Een ontmoeting staat gepland tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden om een oplossing te bespreken.

De EU dreigt nu steeds meer met sancties indien Rusland Oekraïne zou binnenvallen. “Wij – de EU en haar trans-Atlantische partners – hebben een krachtig pakket van financiële en economische sancties voorbereid, onder meer op het gebied van energie en geavanceerde technologie”, zei Commissievoorzitter von der Leyen in zaterdag een toespraak.

“Als het Kremlin aanvalt, kunnen wij de economische belangen van Moskou hoge kosten en ernstige gevolgen opleggen. De gevaarlijke denkwijze van het Kremlin, die recht uit een duister verleden komt, kan Rusland een welvarende toekomst kosten.”

“Leg nu al sancties op”

Volgens de Commissievoorzitter zou het gaan om sancties op “alle goederen die wij maken en die Rusland dringend nodig heeft om zijn economie te moderniseren en te diversifiëren, waar wij wereldwijd dominant zijn en zij geen vervanging hebben.” Dat maakte von der Leyen bekent aan de Duitse openbare omroep ARD.

Rusland zou dan “in principe worden afgesneden van de internationale financiële markten” en zou dus geen toegang meer krijgen tot belangrijke exportgoederen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba hoopt echter dat Europa niet wacht met sancties tot Rusland binnenvalt. “Wij zijn van mening dat er goede en legitieme redenen zijn om nu een aantal sancties op te leggen, om te laten zien dat de Europese Unie niet alleen de mond vol heeft van sancties, maar ook de daad bij het woord voegt”, aldus Kuleba.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20