Zelensky countert annexatiespeech Poetin: Oekraïne vraagt “versnelde toetreding tot de NAVO” en belooft “volledig grondgebied” te heroveren

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag in een online video laten weten dat zijn land een “versnelde toetreding tot de NAVO” gaat aanvragen. Dat deed hij nadat de Russische dictator Vladimir Poetin eerder op de dag formeel de annexatie van vier Oekraïense regio’s aankondigde.

“De facto hebben we al bewezen dat we compatibel zijn met de normen van het bondgenootschap. Vandaag dient Oekraïne een aanvraag in om dit de jure te maken”, zei de Oekraïense president in de video. “We zetten een beslissende stap door de aanvraag van Oekraïne voor versnelde toetreding tot de NAVO te ondertekenen.”

Volgens Zelensky zal Oekraïne bovendien de vier regio’s die geannexeerd werden – Zaporizja, Loehansk, Donetsk en Cherson – heroveren, alsook het schiereiland de Krim, dat al in 2014 werd overgenomen.

“Niet meer met Poetin”

Verder zei de Oekraïense president dat zijn land niet meer zal onderhandelen met Rusland zolang Poetin aan de macht is. Mocht de Russische dictator afgezet worden, zou Oekraïne wel terug bereid zijn aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. 


Zelensky zegt drie prioriteiten te hebben.

“Ten eerste, het versterken van Oekraïne en het buitengooien van de bezetters van ons hele grondgebied is de enige weg om de vrede te herstellen. We zullen die weg inslaan”, liet Zelensky weten op zijn Telegramkanaal. 

“Ten tweede, Oekraïne was en blijft een leider op het gebied van onderhandelingen.” Hij zegt dat het Oekraïne was dat Rusland aanbood samen te bestaan “onder gelijke, eerlijke, waardige en oprechte voorwaarden”. “Het is duidelijk dat het onmogelijk is met deze Russische president. Hij weet niet wat waardigheid en eerlijkheid zijn.”

“En ten derde moeten we alles wat we in feite al hebben bereikt, wettelijk vastleggen. Het is in Oekraïne dat het lot van de democratie wordt beslist door de confrontatie met de tirannie”, klinkt het.

Annexatie van Oekraïens grondgebied

De aankondiging van Zelensky komt er slechts enkele uren nadat Poetin tijdens een toespraak aankondigde dat vier Oekraïense regio’s vanaf nu een deel van Rusland zouden zijn. Opvallend daaraan is dat die regio’s niet eens volledig in Russische handen zijn. Toch zei Poetin dat ze vanaf nu “voor altijd” een deel van Rusland zouden uitmaken.

“Ik wil dit zeggen tegen het regime in Kiev en zijn meesters in het Westen: Mensen in Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja worden voor altijd onze burgers”, zei Poetin. “Wij roepen het regime in Kiev op de gevechten onmiddellijk te staken en alle vijandelijkheden te staken en terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Oekraïne zou intussen verder oprukken in het oosten van het land. Vrijdag zou het Oekraïense leger er zelfs in zijn geslaagd om duizenden Russische soldaten te omsingelen in de bezette stad Lyman. De stad bevindt zich in de regio Donetsk en zou volgens Poetin dus Russisch grondgebied zijn. 

Meer