Volkswagen vertrouwt technische leiding toe aan Audi

Autobouwer Audi krijgt binnen de Volkswagen Group de leiding over ontwikkeling en onderzoek. Dat heeft Herbert Diess, de topman van Volkswagen, aangekondigd bij de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf. In dat kader zal Volkswagen volgens Diess ook een uitrookbod doen op de aandelen van Audi die op de beurs zijn genoteerd.

Volkswagen heeft 99,64 procent van de aandelen van Audi in bezit. De groep wil nu echter ook het resterende pakket van 0,36 procent verwerven.

Veranderingen

‘De autosector gaat door een periode van grote veranderingen,’ motiveerde Diess de beslissing. ‘Volkswagen wil daarvoor al zijn middelen samenbrengen, zodat de groep zich op een competitieve manier op de toekomst kan voorbereiden.’

‘Audi, met Markus Deusmann als nieuwe chief executive, zal daarbij de leiding over onderzoek en ontwikkeling binnen het concern op zich nemen.’ Audi zal door die beslissing de reële technische leiding van de groep, die in totaal twaalf merken omvat, op zich nemen.

De beslissing over de aankoop van de resterende Audi-aandelen moet door de algemene vergadering van de aandeelhouders worden genomen.

Oorspronkelijk was voorzien dat die vergadering half mei zou plaatsvinden. Het evenement is echter verschoven naar de maand juli of augustus. Dat moet de top van Volkswagen tijd gunnen om de aandeleninkoop voor te bereiden.

Handelsconflicten

De Volkswagen Group heeft vorig jaar een omzet geboekt van 252,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 7 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 13 procent op tot 13,3 miljard euro.

Het concern moest vorig jaar voor het dieselschandaal ongeveer 2,34 miljard euro kosten inschrijven, tegenover 3,18 miljard euro het jaar voordien.

In totaal verkocht de Volkswagen Group 10,97 miljoen wagens. Dat betekende een toename met 1,3 procent tegenover het jaar voordien. De groei was vooral te danken aan Europa en Zuid-Amerika. Handelsconflicten zorgden ervoor dat de verkoop in Azië en de Verenigde Staten werd afgeremd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20