Volkswagen verkoopt fabriek in Xinjiang vanwege bezorgdheid over mensenrechten


Key takeaways

  • Volkswagen verkoopt zijn fabriek in de Chinese regio Xinjiang aan een staatsbedrijf.
  • De verkoop markeert een belangrijke verschuiving voor het bedrijf, dat het aantal werknemers in de fabriek had teruggebracht.
  • Volkswagen blijft in China actief via zijn joint venture met SAIC.

Volkswagen verkoopt zijn fabriek in de Chinese regio Xinjiang aan een staatsbedrijf uit Shanghai. Deze beslissing volgt op jarenlange druk van investeerders die Volkswagen opriepen om de regio te verlaten vanwege zorgen over mensenrechtenschendingen, waaronder dwangarbeid in detentiekampen. Beijing ontkent deze aantijgingen, maar talloze rapporten van rechtenorganisaties hebben dergelijke praktijken gedocumenteerd. Dit meldt Reuters.

Door de verkoopovereenkomst wordt de fabriek eigendom van Shanghai Motor Vehicle Inspection Certification (SMVIC), een dochteronderneming van Shanghai Lingang Development Group. SMVIC zal de verantwoordelijkheid overnemen voor alle bestaande werknemers van de fabriek. De financiële details van de transactie worden niet bekendgemaakt.

Strategische verschuivingen en uitdagingen

Deze verhuizing betekent een belangrijke verschuiving voor Volkswagen, aangezien het belang van de fabriek in Xinjiang de afgelopen jaren is afgenomen. Het bedrijf heeft zijn personeelsbestand aanzienlijk ingekrompen, waardoor er nog maar zo’n 200 werknemers overblijven die zich voornamelijk bezighouden met kwaliteitscontrole en de levering van voertuigen. Volkswagen heeft altijd ontkend dat het de fabriek in stand zou houden als voorwaarde van Peking om in China te kunnen blijven produceren, de grootste markt van het bedrijf die momenteel te maken heeft met dalende verkoopcijfers.

Volkswagen streeft er momenteel naar om zijn verkoopresultaten in China nieuw leven in te blazen te midden van de toenemende concurrentie en afnemende consumentenvraag. Het bedrijf moet ook het hoofd bieden aan de mogelijke gevolgen van een handelsoorlog tussen China en de Europese Unie, die is veroorzaakt door de importheffingen die de EU heeft ingesteld op Chinese elektrische voertuigen.

Uitbreiding en vernieuwing

Om weer voet aan de grond te krijgen op de Chinese markt, werkt Volkswagen samen met lokale partners zoals Xpeng om nieuwe modellen te ontwikkelen die voldoen aan de Chinese consumentenvoorkeuren. Het doel is om tegen 2030 meer dan 30 nieuwe elektrische of hybride modellen te introduceren. De deal omvat de overdracht van SAIC/VW’s testbanen in Turpan, Xinjiang, en Anting, Shanghai, aan SMVIC.

Deze verkoop betekent dat Volkswagen zich volledig terugtrekt uit Xinjiang. Tegelijkertijd verlengt Volkswagen zijn partnerschap met SAIC met nog eens tien jaar, tot 2040. De joint venture wil tegen 2030 18 nieuwe modellen op de markt brengen, waaronder twee voertuigen met een grotere actieradius die speciaal zijn ontworpen voor Chinese consumenten in 2026.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.