Volkswagen-CEO Herbert Diess stapt onverwacht op

De autogroep Volkswagen vervangt CEO Herbert Diess door Oliver Blume, de huidige topman van dochterbedrijf Porsche. De exit van Diess gebeurt “met wederzijdse instemming”, zegt VW vrijdagavond.

Diess (63) stond sinds april 2018 aan het hoofd van de Duitse groep, daarvoor leidde hij het merk Volkswagen en eerder was hij aan de slag bij concurrent BMW. Hij had als CEO nog een contract tot 2025, maar het lijkt erop dat hij naar de uitgang gedwongen wordt.

De VW-baas had een gespannen relatie met de vakbonden en de ondernemingsraad. Eind vorig jaar was er al speculatie over een mogelijk ontslag.

De afscheidnemende topman haalde de voorbije maanden meermaals het nieuws met sterke uitspraken over de elektrificatie-strategie van de groep, waarbij hij toegaf dat het Amerikaanse Tesla een grote voorsprong opgebouwd had. Volgens sommige analisten wou hij Volkswagen daarmee als de belangrijkste toekomstige challenger van Tesla positioneren.

Promotie voor de Porsche-baas

Maar nu moet hij vervroegd de stuurknuppel doorgeven aan de 54-jarige Blume, die overigens ook het sportmerk Porsche zal blijven leiden. Het topmanagement van de overkoepelende groep wordt herschikt om de combinatie mogelijk te maken.

Oliver Blume – Getty Images

Blume was eerder al manager bij zustermerken Audi, Seat en Volkswagen en kent de interne dynamiek binnen de Volkswagen-groep dus goed. “Vanuit het standpunt van de raad van bestuur, is Blume nu de juiste persoon om de groep te leiden, verder de focus op de klant te verhogen en de positionering van onze merken en producten te verbeteren”, zegt Volkswagen Group.

Nog dit: enkele uren voor de aankondiging stuurde Herbert Diess via sociale media vrolijke vakantiewensen naar het personeel.

Meer