VW Group behoudt vertrouwen in topman Herbert Diess

Het Duitse autoconcern VW Group zet de samenwerking met CEO Herbert Diess verder. Er waren de voorbije maanden speculaties gerezen over een mogelijk vroegtijdig vertrek van Diess (63), die immers met de vakbonden en de ondernemingsraad in onmin was geraakt. De raad van bestuur van de VW Group heeft nu echter beslist het vertrouwen in Diess te behouden.

Een herschikking van de verantwoordelijkheden houdt wel in dat Diess een gedeelte van zijn macht dient in te leveren. De CEO krijgt bovendien een andere opdracht toegewezen.

Ondernemingsraad

De jongste maanden was de spanning bij Volkswagen sterk opgelopen. Aanleiding was de dreiging van Diess, die drie jaar geleden de leiding over het concern in handen had genomen, om mogelijk tienduizenden banen te zullen schrappen.

Diess had daarbij betoogd dat de productie van elektrische wagens minder arbeidsintensief is, waardoor minder werknemers zouden moeten worden ingezet. Hij suggereerde dat de fabriek op de hoofdzetel van Volkswagen in Wolfsburg zou moeten afslanken om concurrerend te kunnen blijven.

De woorden van de chief executive vielen echter niet in goede aarde van de ondernemingsraad, waarin ook het personeel en de vakbonden vertegenwoordigd zijn.

Daniela Cavallo, hoofd van de ondernemingsraad, had daarbij haar oppositie tegenover Diess duidelijk laten blijken. Ook de deelstaat Nedersaksen, na de Porsche Holding de grootste aandeelhouder van de VW Group, had zijn ongenoegen naar buiten gebracht.

De Porsche Holding, die de belangen van de families Porsche en Piëch behartigt, zou zich anderzijds wel achter de chief executive hebben geschaard. Uiteindelijk werd beslist dat Diess in functie kon blijven.

Transformatieplan

De VW Group maakte van de discussies rond Diess wel gebruik om het bestuur van het autoconcern te herschikken. Diess zal zich daarbij in de toekomst vooral over de strategie van het bedrijf moeten buigen. Onder meer de ontwikkeling van de nieuwe softwaredivisie Cariad zal onder de bevoegdheid van de CEO vallen.

Anderzijds moet hij de verantwoordelijkheid over de belangrijke Chinese markt doorgeven aan Ralf Brandstätter, die tot nu toe het merk Volkswagen onder zich had. Brandstätter behoudt die laatste functie, maar krijgt tevens de supervisie over de personenwagens van de dochtermerken Skoda en Seat toegewezen.

De beslissing van de raad van bestuur betekent wel dat Diess zijn transformatieplan voor de VW Group kan verder zetten. Daarvoor is voor de volgende vijf jaar een budget van bijna 160 miljard euro goedgekeurd. Diess wil daarbij onder meer de kloof met zijn Amerikaanse rivaal Tesla en de concurrentie uit China verkleinen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20