Volkswagen betaalde al meer dan 9,5 miljard dollar aan Dieselgate-gedupeerden

De autobouwer Volkswagen gaf sinds 2016 al 9,5 miljard dollar aan Amerikaanse autokopers die misleid werden in de Dieselgate-saga. Daarbij installeerde de Duitse constructeur software die de uitstootnormen omzeilde in de auto’s.

De cijfers werden bekendgemaakt door de Amerikaanse consumentenwaakhond.

Het internationale schandaal kwam in 2015 aan het licht en Volkswagen gaf ondertussen toe dat er 11 miljoen auto’s bij betrokken waren. ‘Toen eigenaars van een Volkswagen of Porsche, een dochtermerk van het Wolfsburgse bedrijf, de keuze kregen om hun auto terug te geven of te laten aanpassen, koos 86 procent om zijn auto terug te brengen’, staat in het rapport van de consumentendienst.

‘Grootste terugbetalingsprogramma ooit’

Het wordt ‘het grootste terugbetalingsprogramma in de geschiedenis van de VS’ genoemd. De consumenten werden ook steeds volledig terugbetaald, volgens het rapport.

Sinds de uitbraak van het schandaal heeft Volkswagen al meermaals in de rechtbank gestaan. Een van de laatste grote rechtszaken die in Duitsland op het programma staat is die tegen oud-Audi-baas Rupert Stadler. Op 30 september is de eerste zitting.

De totale factuur van Dieselgate zal voor Volkswagen meer dan 30 miljard dollar bedragen, waaronder dus de 9,5 miljard die nu al betaald zijn aan Amerikaanse kopers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20