Vol zelfvertrouwen naar je sollicitatiegesprek? 6 tips!

Je hebt je CV rondgestuurd en je wordt gebeld voor een sollicitatiegesprek… spannend! Maar hoe zorg je ervoor dat je vol zelfvertrouwen het interviewlokaal binnenstapt?vStaffing specialist Walters People zet 6 tips op een rij.

Tip 1: Zorg voor jezelf en bereid je voor

Goed voorbereid zijn zorgt ervoor dat je je minder zorgen hoeft te maken op de dag van je job interview. Neem dus de nodige tijd vóór het sollicitatiegesprek om je voor te bereiden. Een antwoord op de standaard sollicitatievragen kan je prima inoefenen, maar ook op onverwachte vragen kan je je enigszins voorbereiden.

Zorg er ook voor dat je weet wie je gesprekspartner is: is het een recruiter of de manager die op zoek is naar een medewerker voor zijn team? Op Linkedin kan je al heel wat over deze personen te weten komen.

Slaap voldoende de dag voor je gesprek. Sporten of een avondwandeling kan hierbij helpen. Ook voor je het gesprek ingaat kan het nuttig zijn om even een korte wandeling te maken. Vertrek ook op tijd naar je afspraak, zodat je zeker niet te laat komt.

Tip 2: Kalmeer je zenuwen

Het is normaal dat je net voor het sollicitatiegesprek nerveus bent. Er zijn een aantal technieken die je kunnen helpen om te ontspannen:

  • Zet je op een rustige plaats. Ga rechtop zitten met je voeten op de grond en ontspan alle spieren in je lichaam. Let vooral op de spieren rond je gezicht, nek en ogen want net die verraden vaak dat je gespannen bent. Zeg rustig alle letters van het alfabet op om het gebied rond je mond te ontspannen.
  • Adem diep in vanuit je onderbuik en adem rustig uit. Doe dit een tiental keer na elkaar voor je het gesprek ingaat, bij voorkeur met je ogen dicht. Zo relax je optimaal.

Tip 3: Wees bewust van je zwaktes

Iedereen heeft wel één of meerdere zwaktes. De kunst is om je zwakte om te zetten naar je sterkte. Wees daarom eerlijk over je tekortkomingen, en benoem deze ook. Belangrijk is om er ook bij te vertellen wat je in het verleden gedaan hebt om je zwakte te verbeteren, of hoe je van plan bent om hier in de toekomst mee om te gaan. Door dit goed te verwoorden, kom je vanzelf al sterker naar voor.

Tip 4: Luister en stel vragen

Wanneer de interviewer aan het woord is, wees dan beleefd en luister aandachtig. Knik regelmatig en stel goede ‘open’ vragen op het gepaste moment. Herhaal af en toe ook kort wat je interviewer net vertelde: zo laat je zien dat je goed opgelet hebt. Wil je hier iets aan toevoegen van je eigen ervaringen, doe dat dan kort en bondig. Stel zelf ook vragen. Hoe beter de vragen die je stelt, hoe sterker je zal overkomen bij je interviewer.

Tip 5: Let op je houding

Naast kledij speelt ook je lichaamshouding een belangrijke rol. Laat je schouders niet hangen, maar ga ook niet helemaal achterover leunen in je stoel. Hou je hoofd rechtop en je schouders naar achter. Maak oogcontact met je gesprekspartner en glimlach.

Tip 6: Denk aan je rechten

Je gesprekspartner heeft ongetwijfeld je CV bij zich, maar je mag zelf ook een exemplaar bij de hand houden tijdens het gesprek. Zo kan je erop terugvallen wanneer je even de draad kwijt bent, of ernaar verwijzen tijdens het interview. Vind je dat jij dé geschikte kandidaat bent? Dan mag je dat ook duidelijk naar voor brengen. Lijkt de job toch niet wat je ervan verwacht had van het gesprek? Dan mag je dit ook zeggen na afloop. En weet: het is helemaal OK om nerveus te zijn. Interviewers beseffen dat maar al te goed en houden daar ook rekening mee.

Tot slot

De job toch niet gekregen? Geen paniek. Elk sollicitatiegesprek is een goede leerschool. Probeer te achterhalen wat vlot ging en met welke vragen of situaties je het moeilijk had. Vraag ook de interviewer waarom je afgewezen bent, zodat je hier bij volgende gesprekken rekening mee kan houden. Al doende leert men, en dat geldt ook voor solliciteren.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.