Voetbalwereld omarmt metaverse in aanloop naar WK

Voetbalwereld omarmt metaverse in aanloop naar WK
Het spel DevilTime op Roblox – screenshot KBVB

Nu het WK voetbal in Qatar (vanaf 20 november) met rasse schreden nadert, regent het aankondigingen van sponsors en voetbalbonden over allerhande games en NFT’s, digitale verzamelobjecten. “Marketeers zetten de stap naar nieuwe manieren van sociale interactie”, zeggen experts.

Waarom is dit belangrijk?

Sport wordt gezien als een belangrijke katalysator voor het metaversum, het 3D-internet van de toekomst waar nog veel twijfels over bestaan. Een groot sportevenement als het WK is het ideale moment voor grote merken om een en ander uit te testen.

Rode Duivels

Het razend populaire gamingplatform Roblox (58 miljoen actieve spelers) wordt soms omschreven als een metaverse avant la lettre. De gebruikers, vooral 8- tot 16-jarigen, kunnen er zelf en online eigen virtuele werelden bouwen door varianten en extensies van hun favoriete game te maken.

Voortaan zullen er ook de Rode Duivels te vinden zijn. De Belgische voetbalbond en sponsor ING lanceren op Roblox de game DevilTime, die ontworpen is door het Oost-Vlaamse bureau Yondr. “Het is voor ons een experiment, onontgonnen terrein, maar we hopen op deze manier een nieuwe generatie te inspireren om fan te worden”, zegt KBVB-marketingdirecteur Manu Leroy in een mededeling.


FIFA

De wereldvoetbalbond FIFA kondigde enkele weken geleden ook al zijn komst op Roblox aan met een eigen game en universum. Het gaat om een meerjarenproject waarmee de FIFA ook niet-voetballiefhebbers hoopt te kunnen bereiken.

Lionel Messi

De Rode Duivels hebben eveneens een partnerschap lopen met Sorare, het Franse platform dat leidinggevend is in het domein van NFT’s (non-fungible tokens). Het gaat bijvoorbeeld om digitale kaarten die fans kunnen verzamelen en uitwisselen.

Datzelfde Sorare kondigt vandaag een grote naam aan als investeerder en merkambassadeur: Lionel Messi. Welk bedrag de Argentijnse superster in de ambitieuze cryptospeler stopt, blijft confidentieel.

Visa

Betaalreus Visa en het platform Crypto.com experimenteerden de voorbije dagen eveneens met het veilen van NFT’s, waarbij het digitale bestandje ook gekoppeld werd aan een fysiek verzamelobject.

Zo bracht de NFT rond de Engelse ex-international Michael Owen uiteindelijk 76.000 dollar op, bestemd voor het goede doel. De eigenaar van de NFT, een clipje van Owens goal tegen Argentinië tijdens het WK 1998, krijgt ook een ondertekend shirt en een gesigneerd exemplaar van Owens autobiografie.

De bredere trend

Volgens consultancygroep Deloitte zijn er verscheidene tekenen dat de marketeers van grote merken steeds meer hun aandacht verschuiven richting het metaverse.

“De snelle uitbreiding van online gaming, NFT’s en digitale munten, augmented reality en andere virtuele elementen lijken allemaal te wijzen op een nieuwe stap naar nieuwe virtuele werelden die naast de werkelijkheid bestaan”, schrijft Deloitte-expert Vincent Fosty in het zopas gepubliceerde Belgische luik van het onderzoek Digital Consumer Trends.

In België kent slechts 21 procent van de mensen het metaversum, wat vrij laag is in vergelijking met andere landen, zo blijkt uit de Deloitte-enquêtes. Maar bijna de helft (48 procent) van de respondenten weet wel al wat NFT’s zijn.

Deloitte voorspelt dat NFT’s voor sportmedia sterk zullen groeien en in 2022 meer dan 2 miljard dollar aan transacties zullen genereren. De consultancygroep verwacht dat het einde van dit jaar 4 à 5 miljoen sportfans wereldwijd een NFT- sportverzamelobject hebben gekocht of cadeau hebben gekregen.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.