Vodafone verbetert responstijden bij noodgevallen in Nederland

Vodafone verbetert responstijden bij noodgevallen in Nederland
Afbeelding van Alina Kuptsova via Pixabay

Key takeaways

  • STEP ontvangt waarschuwingen van de nationale datadienst UDAP over naderende hulpverleningsvoertuigen.
  • Deze waarschuwingen worden gedeeld met autofabrikanten, die klanten adviseren om aan de kant te gaan en voorrang te verlenen.
  • Vodafone wil het delen van geanonimiseerde gegevens over de locatie en voortgang van noodhulpvoertuigen uitbreiden.

Hulpdiensten in Nederland gaan profiteren van een nieuw initiatief dat is ontworpen om de responstijden te verbeteren en de verkeersveiligheid te vergroten. Deze innovatieve aanpak omvat de integratie van Vodafone’s Safer Transport for Europe Platform (STEP) met het Urban Data Access Platform (UDAP), een nationale datadienst die door Nederlandse wegbeheerders wordt gebruikt. STEP, dat voertuigen rechtstreeks met elkaar en met vervoersautoriteiten verbindt, zal waarschuwingen ontvangen van UDAP over de locatie van naderende hulpverleningsvoertuigen.

Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met verschillende autofabrikanten, zodat zij hun klanten kunnen adviseren om veilig aan de kant te gaan en voorrang te verlenen, vaak nog voordat het hulpverleningsvoertuig hoorbaar of zichtbaar wordt. Het Urban Data Access Platform (UDAP), dat door Monotch voor het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur wordt beheerd, verbindt al een kwart van de Nederlandse bestuurders via smartphone-apps of apparaten in de auto. Alle ambulances in het land zijn ook in het systeem geïntegreerd.

Verbeteren van verkeersveiligheid in Europa

Door STEP te integreren met UDAP wil Vodafone het delen van geanonimiseerde gegevens over de locatie en voortgang van voertuigen van hulpdiensten uitbreiden met een breder scala aan weggebruikers. Deze samenwerking onderstreept de toewijding van Vodafone aan het verbeteren van de verkeersveiligheid in heel Europa. Dankzij de uitgebreide pan-Europese netwerken van het bedrijf is het bij uitstek in staat om autofabrikanten in contact te brengen met partners als Monotch, waardoor een ecosysteem ontstaat dat zich richt op slimmere en veiligere wegen.

Het effect van STEP op de verkeersveiligheid

STEP werd gelanceerd in 2022 en maakt gebruik van V2X-technologie (Vehicle-to-Everything) om sneller en efficiënter veiligheidsinformatie te delen met weggebruikers. STEP pakt het probleem aan van gegevensfragmentatie en informatiesilo’s die de voordelen van connectiviteit voor de verkeersveiligheid beperken en maakt het mogelijk om snel veiligheidsinformatie, waarschuwingen voor gevaar en verkeersupdates te delen, ongeacht het apparaat of het systeem in het voertuig dat wordt gebruikt om verbinding te maken.

Voorheen vertrouwden transportautoriteiten vaak op beperkte methoden zoals snelwegportalen of variabele informatieborden om veiligheidsupdates te geven. STEP is gebaseerd op open industriestandaarden en bevordert een gezamenlijk ecosysteem tussen deelnemers om de verkeersveiligheid in heel Europa te verbeteren. Door de integratie met mobiliteitssystemen zoals UDAP wil Vodafone niet alleen de reactietijden in noodsituaties verkorten, maar ook de toekomst van intelligent transport vormgeven, waardoor uiteindelijk de verkeersveiligheid en de doorstroming voor iedereen verbetert.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00